Απορρίπτει η κυβέρνηση τις αιχμές της Eurostat

Απορρίπτει η κυβέρνηση τις αιχμές της Eurostat
Απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση τις αιτιάσεις του επικεφαλής της Eurostat για τον τρόπο καταγραφής και υπολογισμού των ελληνικών δημοσιονομικών, άρα και την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, που συνιστά το "Άγιο Δισκοπότηρο" του Μαξίμου και αναμένεται να αξιοποιηθεί ως το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας με τους πιστωτές.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμο, όπου έλαβαν μέρος ο Α. Σαμαράς, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι σύμφωνος με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν, έχει την έγκριση και της τρόικας και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

Ο κ. Στουρνάρας είπε:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν. Και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat.

Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες».

Ερωτηθείς γιατί ο Βάλτερ Ραντερμάχερ λέει ότι οι υπολογισμοί είναι στον αέρα; απάντησε: «Ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι' αυτό».

Πηγές του ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Στουρνάρας -σε δήλωση του την Παρασκευή- έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν».

«Το θέμα δεν είναι πότε θα έρθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει,δηλαδή να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.

Η αμφισβήτηση από την Eurostat


http://admin.nooz.gr/Uploads/elleimma08022014.jpgΑμφισβητεί ανοιχτά τις ελληνικές πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, δηλώνοντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου.

«Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τονίζει.

Τα στοιχεία τώρα συγκεντρώνονται και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, διευκρινίζει, θεωρώντας τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά για πλεόνασμα υποθετικές.

Ο κ. Ραντερμάχερ είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα.

«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», πρόσθεσε.

Η Υπηρεσία του, διευκρινίζει, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες.

«Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει.

Ο κ. Ραντερμάχερ επισημαίνει ακόμη ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του.

«Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», διευκρινίζει.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software