Αντιπαράθεση - "δυναμίτης" μεταξύ Τσίπρα - Σόιμπλε

Αντιπαράθεση - "δυναμίτης" μεταξύ Τσίπρα - Σόιμπλε
Αντιπαράθεση για το Προσφυγικό και την Οικονομία είχαν Τσίπρας και Σόιμπλε, που συμμετείχαν σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός μαζί με τον γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και άλλους.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, είπε ότι "υπάρχουν συμφωνίες, αλλά δεν γίνονται σεβαστές". Και συνέχισε με μία φράση που προκάλεσε αίσθηση: "Είναι η εφαρμογή ανόητε", είπε, παραφράζοντας την φράση του Μπιλ Κλίντον, "it's the economy stupid".

"Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκή κρίση. Υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δυναμίτης και τα κεριά

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη και κατήγγειλε την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο βιοτικό επίπεδο και την ανεργία.

Κλείνοντας, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται σταθερότητα και ότι πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για "exits" είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για τη Βρετανία.

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, που είπε ότι αν ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο νέο δάνειο στην Ελλάδα, είναι σαν να "μπαίνει με αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη", τόνισε πως "αυτός δεν είναι λόγος να μείνουμε στο σκοτάδι".

"Ίσως πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί" είπε, υπογραμμίζοντας πώς η συμβολή του ΔΝΤ ήταν απαίτηση "ορισμένων εταίρων" και ότι τελικά λόγω των αντιπαραθέσεων που σημειώνονται μεταξύ Ταμείου και Βρυξελλών, υπάρχουν καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Συνεχίζοντας περαιτέρω τον σχολιασμό του σχετικά με το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ, επεσήμανε πως "στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα".

"Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο",
είπε, "αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της".

"Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία", πρόσθεσε.


Υποβαθμίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη φράση του Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα, "είναι η εφαρμογή ανόητε". Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός "δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε υβριστικό". "Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί", σημειώνεται. (Αναλυτικά)

Ανταγωνιστικότητα- παραγωγικότητα

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsipras21116003.jpgΑπαντώντας στον κ. Σόιμπλε, που τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως "πρέπει να μιλήσουμε και για την παραγωγικότητα, για τη βελτίωση της οικονομίας".

"Πιο ανταγωνιστικοί δεν θα γίνουμε μόνο μειώνοντας το εργατικό κόστος, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι", ανέφερε, κάνοντας λόγο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων.

Στο σημείο αυτό δήλωσε την άρνηση της κυβέρνησης για νέα περικοπή συντάξεων.

"Για να βρεθεί λύση στα προβλήματα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, δεν είναι ώρα για 'exits'. Θέλουμε μία Ευρώπη πιο δημοκρατική, να εξαλειφθεί η ανισότητα, να βρεθεί λύση για την ανεργία, να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της προκειμένου να επιστρέψει η κοινωνική συνοχή", σημείωσε.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, ότι θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις και την ανοικοδόμηση του κράτους που επλήγη κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης, την οποία πλήρωσαν οι ασθενέστεροι.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό, αλλά και ότι η σταθερότητα θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που ταλανίζει την Ευρώπη και επίσης δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη για το λόγο αυτό, ανέφερε.

Πρέπει να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταξύ βορά και νότου, τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στα επιτόκια δανεισμού που κυμαίνονται στο 7% στην Ελλάδα και στο 1% στη Γερμανία.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Davos_Tkais.jpgΣτο δικό του τελικό σχόλιο ο κ. Σόιμπλε έκανε την ευχή ο βρετανικός λαός να παραμείνει στην Ένωση, τονίζοντας πως αν αυτό δεν συμβεί θα πρόκειται για μία καταστροφή.

Επανέλαβε πως ο μόνος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να κάνουμε "δυνατότερη την Ευρώπη" και αυτό γίνεται μόνο μέσα από τον σεβασμό των συμφωνιών, όπως είπε.

Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και αυτό είναι αλληλεγγύη, ανέφερε, σημειώνοντας πως η Γερμανία έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

"Έχουμε τα δικά μας προβλήματα στη Γερμανία και στην ΕΕ η αλληλεγγύη θα πρέπει να σημαίνει πως όλοι πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη δυνατότερη. Αυτό γίνεται όταν σεβόμαστε τις συμφωνίες" σημείωσε.

Υποστήριξε πως στην Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομικός συντονισμός μεταξύ των χωρών- μελών της ΕΕ, ενώ ερωτηθείς για το αν είναι δυνατό να υπάρξει ένα Σχέδιο Μάρσαλ, ανέφερε πως θα ήταν κάτι σημαντικό, αλλά σημαντικότερο είναι ο σεβασμός των συμφωνιών και οι συνθήκες της ΕΕ.

Ο Τσίπρας, που αργότερα αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας να μην καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο Σόιμπλε δεν έκανε συγκεκριμένα σχόλια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά είπε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Παρακολουθήστε τη συζήτησηΌσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν πρέπει η Ευρώπη να μετατραπεί σε "φρούριο" και ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη για την δημιουργία του προσφυγικού προβλήματος ενώ ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι καθαρά ευρωπαϊκό, αλλά ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μην είναι μεγάλο το βάρος.


Powered by TUODY Software