"Ατυχείς χειρισμούς" στην Ελλάδα παραδέχεται το ΔΝΤ

"Ατυχείς χειρισμούς" στην Ελλάδα παραδέχεται το ΔΝΤ
"Ατυχείς χειρισμούς" εκ μέρους του στο ελληνικό πρόγραμμα παραδέχεται το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή αξιολόγησής του, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην παγκόσμια Ιστορία". Την ίδια στιγμή ζητεί συνέπεια στην τήρηση της συμφωνίας, δηλώνει αντίθεση στη χαλάρωση της λιτότητας και στη μείωση των φόρων και επισημαίνει την ανάγκη νέων μέτρων ως το 2017.

Μέσω της έκθεσής του το ΔΝΤ ασκεί επίσης κριτική στους χειρισμούς της ΕΕ για το ελληνικό θέμα, ενώ καλεί τους εταίρους της Ελλάδας να βάλλουν στο τραπέζι ένα νέο "κούρεμα" χρέους.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και έγιναν βήματα προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας ότι χρειάζονται να γίνουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Υποστήριξε ότι φέτος η Ελλάδα βρίσκεται σε "καλό δρόμο" για την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι ίσες με τα έσοδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, υποστήριξε ότι "κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα".

Οι δραματικές επιπτώσεις της συνταγής

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη και απαρτίζεται από 385 σελίδες, αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τονίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για αποκατάσταση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του προγράμματος και κάνει αυτοκριτική μιλώντας για "ατυχείς χειρισμούς", ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία.

Ειδικά, όσον αφορά την αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012, το ΔΝΤ επιρρίπτει ευθύνες στους ευρωπαίους εταίρους για καθυστερήσεις όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Όπως επισημαίνεται, ο εκτελεστικός πυρήνας της ΕΕ είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τη συναίνεση και έτυχε περιορισμένης επιτυχίας στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος, ενώ δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσης.

Για τους χειρισμούς του ΔΝΤ, το Ταμείο παραδέχεται ότι η δική του πρόγνωση για την εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη σε "σημαντικό βαθμό", όπως και η ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Και όπως αποδείχθηκε -τονίζεται χαρακτηριστικά-, δεν υπήρξαν ήπια αποτελέσματα σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα της κρίσης.

* Διαβάστε την έκθεση του ΔΝΤ
* Διαβάστε τις δηλώσεις Τόμσεν (αγγλικά)

Σημειώνεται ότι "αν και μία έγκαιρη αναπροσαρμογή των στόχων θα είχε μετριάσει την ύφεση, σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση και εκείνη την στιγμή, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ήταν προετοιμασμένες να δανείσουν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα βίωσε μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην παγκόσμια ιστορία. Ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της κρίσης, αναφέρεται ότι από το 2008 μέχρι το 2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 60%.Νέα μέτρα ως το 2017

Όσον αφορά το πρόγραμμα από εδώ και πέρα, το ΔΝΤ επαινεί την χώρα μας για τα όσα επιτεύχθηκαν ζητά "συνέπεια" στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εκφράζει την αντίθεσή του σε μείωση φόρων στην παρούσα φάση και επαναλαμβάνει ότι η όποια χαλάρωση για μέτρα θα πρέπει να περιμένει την επιβεβαίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα μέχρι το 2017, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην πορεία αξιολόγησης του προγράμματος και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ως κυριότερες αδυναμίες-προβλήματα παρουσιάζονται στους τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας υπηρεσίας, των αποκρατικοποιήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές σ' αυτούς τους τομείς, ίσως να επέλθει σημαντικό δημοσιονομικό κενό το 2014 και μετά.

Για τη φοροδιαφυγή και για τη μη πραγματοποίηση απολύσεων στο δημόσιο, το ΔΝΤ ασκεί κριτική στις ελληνικές αρχές.

Επίσης, προτείνει την άμεση επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καταγράφοντας αρκετούς κινδύνους από την πιθανότητα "διαρκούς πιστωτικής ασφυξίας" και σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει "πολιτική σταθερότητα" για την εφαρμογή του προγράμματος.


Καλεί για νέα μείωση του χρέους

Η έκθεση περιέχει επίσης προτροπή προς τους εταίρους του Ταμείου στην Ευρώπη, ώστε να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για μείωση του ελληνικού χρέους. Για το χρέος της Ελλάδας εκφράζονται ανησυχίες και θεωρείται ως "καθοριστικός παράγοντας" η δέσμευση των Ευρωπαίων να δώσουν -αν απαιτηθεί- πρόσθετη ανακούφιση του.

Επίσης, αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος παραμένει "πολύ υψηλό" και προτείνεται "εμπροσθοβαρής προσέγγιση" εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα χωρίς να ανακτά σε ικανοποιητικό επίπεδο την εμπιστοσύνη των αγορών, εξαιτίας του χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρονιά θα υπάρξει ύφεση 4,2%. Επιστροφή στην ανάπτυξη θα υπάρξει το 2014 της τάξης του 0,6% και πως η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα συμβεί το 2016 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιβράδυνση.

Τέλος, όσον αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων, προβάλλεται η θέση ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να υπόκειται σε "σοβαρούς κινδύνους" αρνητικών εξελίξεων.

Συγκεκριμενοποιώντας τους κινδύνους, καταγράφονται: το ενδεχόμενο η αναμενόμενη ανάκαμψη να υπονομευθεί από την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, όπως και το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας, υπό το φως της πολύ υψηλής ανεργίας και της κοινωνικής δυσχέρειας, όπως υπογραμμίζεται, ενώ τονίζεται ξανά ότι το "υψηλό χρέος" της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμη απειλή και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του μπορούν να πιέσουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και την ανάκαμψη της χώρας.Διαφωνεί η Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι "διαφωνεί θεμελιωδώς" με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα, το 2010.

Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά "εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς" μ' αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης.

Διαβάστε:


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software