"Επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2016"

"Επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2016"

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ

Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων.

Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις. Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρνητικό σενάριο όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από μεγαλύτερες δαπάνες για το προσφυγικό και από πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων και την αποτελεσματική εισπραξιμότητα των φόρων.

Δηλώσεις Μοσκοβισί για την ελληνική οικονομία

Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως είναι υπό συζήτηση το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη.
(διαβάστε εδώ)

Προβλέψεις για την Ευρωζώνη


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε ελαφρώς τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, επισημαίνοντας ένα λιγότερο ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον και την αβεβαιότητα σε σχέση με μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή αναμένει στο εξής αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) 1,6% το 2016 και 1,8% το 2017 στην ευρωζώνη, έναντι 1,7% το 2016 και 1,9% το 2017 όπως ανέφεραν οι χειμερινές προβλέψεις της που ανακοινώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη από τη Μαδρίτη σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας, το οποίο - σύμφωνα με την ΕΕ - δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε αυτά που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες ΕΕ το 2017.

Στις εαρινές προβλέψεις της, η ΕΕ αναμένει το δημόσιο έλλειμμα στην Ισπανία να διαμορφωθεί στο 3,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2016 και στο 3,1% το 2017 μετά το 5,1% το 2015.

Για να είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες - και συγκεκριμένα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - το δημόσιο έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε τις κύριες οικονομικές προβλέψεις της για τη Γαλλία, κυρίως αυτήν για ένα δημόσιο έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017, εν αναμονή των νέων μέτρων εξοικονόμησης δαπανών, ενώ το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για έλλειμμα κάτω από το 3% θα τηρηθεί.

Έπειτα από έλλειμμα 3,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% την προσεχή χρονιά, με μια αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο 1,3% το 2016 και 1,7% το 2017, επιβεβαιώνει η Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, επαναλαμβάνοντας τις χειμερινές προβλέψεις της του Φεβρουαρίου.

Αυτές οι προβλέψεις για το έλλειμμα έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Παρισιού, το οποίο αναμένει έλλειμμα 3,3% το 2016 και 2,7% το 2017, κάτω από το όριο του 3%, όπως απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία, οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί στο 10,2% φέτος και στο 10,1% το 2017 (έπειτα από 10,4% το 2015), ενώ οι χειμερινές προβλέψεις τους προέβλεπαν ανεργία 10,5% και στη συνέχεια 10,3% το 2017.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software