Εurostat: Ύφεση 0,5% το γ' τρίμηνο του 2015

Εurostat: Ύφεση 0,5% το γ' τρίμηνο του 2015

Συρρίκνωση κατά 0,5% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το ίδιο τρίμηνο, στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στην «ΕΕ των 28».

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στην ΕΕ κατά 1,9%, ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Απομένει και το τέταρτο τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης, ωστόσο είναι προφανές μετά τα σημερινά στοιχεία ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υποχώρηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος.

Πιθανότατα μπορεί να είναι μικρότερη και από την πρόβλεψη της Κομισιόν στις αρχές του μήνα για υποχώρηση φέτος του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο έγινε με σενάριο εργασίας την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από 3%.

Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο μήνα, θα ληφθεί υπόψη η ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα.

"Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές" οι πρώτες εκτιμήσεις

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls και η ύφεση περιορίστηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση και σε 0,5% σε μηνιαία σύγκριση.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά της Στατιστικής ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων για πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος.
Powered by TUODY Software