Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τους FT για "κούρεμα" καταθέσεων

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τους FT για "κούρεμα" καταθέσεων
Για "προβοκάτσια και υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας" κάνει λόγο ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως η Αθήνα εξετάζει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα, τονίζεται.

"Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση»" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανυπόστατο και εκ του πονηρού χαρακτήρισε το δημοσίευμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη μέχρι τη Δευτέρα. “Θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας με τις τράπεζες, αν δεν μας δοθεί αύξηση στον ELA μέσω της ΕΚΤ”, παραδέχθηκε.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε το δημοσίευμα. Χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ ως “κακόβουλη φήμη” και σημειώνει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Το δημοσίευμα των FT


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ΕΚΤ κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, τότε θα προχωρήσουν στο λεγόμενο "bail in" (διάσωση από εντός).

Οι Financial Times φιλοξενούν συνεντεύξεις ανώτατων στελεχών δύο τραπεζών - που δεν κατονομάζονται - οι οποίοι αναφέρουν πως το σχέδιο του κουρέματος των καταθέσεων θα ενεργοποιηθεί ως λύση ύστατης ανάγκης.

Σημειώνουν δε ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται "κούρεμα" σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανά για τουλάχιστον μία τράπεζα.

"Τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών φτάνουν για μέχρι τα μέσα επόμενης εβδομάδας" λέει ένας από τους τραπεζίτες στους FT.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η σκέψη είναι να γίνει στα πρότυπα της Κύπρου το 2013, όπου έγινε κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο επειδή η εκροή κεφαλαίου το τελευταίο διάστημα ήταν τεράστια, δεν έχουν μείνει και πολλές καταθέσεις με τέτοια ποσά, οπότε αναγκαστικά θα προσανατολιστούν στους μικροκαταθέτες. (Διαβάστε το δημοσίευμα)

http://admin.nooz.gr/Uploads/vrtw47151.jpg

Πρώτη αντίδραση ήταν της Λούκας Κατσέλη μέσω TwitterΣτο ΓΛΚ η απόφαση του EFSF για τα δάνεια στην Ελλάδα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του EFSF που αναφέρει πως δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και το Mega, η απόφαση κοινοποιήθηκε από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, την απόφασή του να επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων που έχει έναντι της Ελλάδας, μετά τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε συνέχεια της σύστασης από τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να μην κάνει άμεσα απαιτητή την εξόφληση των δανείων του από την Ελλάδα ούτε να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, απορρίπτοντας τις άλλες δύο επιλογές.

"Το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Σπάει τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό", δήλωσε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software