«Τριετές πρόγραμμα, με αυστηρά κριτήρια»

«Τριετές πρόγραμμα, με αυστηρά κριτήρια»
Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, του οποίου την ανακοίνωση καλωσόρισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους οι οποίοι θα υλοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις αγορές να λάβουν υπόψη τους τις σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση αλλά και αυτές τις οποίες επεξεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον. «Κατανοώ ότι οι αγορές συνεχίζουν να θέλουν να πεισθούν, αλλά όλα όσα κάνουμε αποτελούν μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση», επισήμανε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.

Ο υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ. Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς τα δυο τρίτα του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα «και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας».

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Επίσης, τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προχωρήσει παράλληλα με αυτή που θα προέρχεται από την ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για την «κατάσταση που κληρονομήσαμε» από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τις αγορές το γεγονός ότι «καθάρισαν» τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Τέλος, αφού εκτίμησε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν έγκαιρα, τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως είπε, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

Όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, επισήμανε ο υπουργός, προειδοποιώντας ότι  το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν παρατηρείται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και για αυτό χρειάζεται ευρύτερος χειρισμός σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Powered by TUODY Software