Γιούνκερ: Δεν φταίω για τις δεσμεύσεις του Τσίπρα

Γιούνκερ: Δεν φταίω για τις δεσμεύσεις του Τσίπρα
Αίσθηση από νέες δηλώσεις Γιούνκερ για την Ελλάδα: Επισημαίνει  ότι μιλά τρεις φορές την εβδομάδα με φίλους του στην Ελλάδα και του λένε ότι «δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα φάρμακα».

Επί της ουσίας, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να τα βγάλει πέρα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος. Επιμένει, δε, να προτάσσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έναντι του πολιτικού.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα ξεκινήσουν και πάλι, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει την επόμενη κίνηση. «Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» δήλωσε στο France Culture.

«Εξέτασα το θέμα αυτό χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες πολλές φορές προηγουμένως», δήλωσε, προσθέτοντας: «Έθεσα ένα αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, τόνισε: «Μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ότι «Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Σχετικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ, παρατήρησε ότι «δεν έφυγε νωρίτερα» και προσέθεσε: «Όσοι φεύγουν, επανέρχονται. Δεδομένου ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν κοιμήθηκε καλά χθες
(έχει πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν τον αφήνει να κοιμηθεί), με τον κ. Γιούνκερ να απαντά: «Ναι, κοιμήθηκα καλά. Εξέτασα επισταμένα το θέμα, είδα τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο ώρες, αφού τον έχω ήδη δει πάρα πολλές φορές, διατύπωσα μερικές παρατηρήσεις, προτάσεις στις οποίες επικεντρώθηκε η ελληνική κυβέρνηση χθες».

Στην παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός άλλα λέει μαζί του και άλλα όταν επιστρέφει στη χώρα του, εξήγησε: «Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδος... οι πρωθυπουργοί απευθύνονται με διαφορετικές εκφράσεις.

Εγώ πάντοτε προσπάθησα να μη μπαίνω σε αυτή τη διελκυστίνδα και να λέω τα ίδια πράγματα με τις ίδιες εκφράσεις παντού. Συνεπώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία, που διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένα σύνολο από διαφορετικά κινήματα. Από την πλευρά του πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του».

- Μήπως του λέτε καμιά φορά «δεν πρέπει να τηρείς τις υποσχέσεις του φίλε Αλέξη»;

- «Όχι δεν του λέω τέτοια πράγματα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που δίνει, οι οποίες δεσμεύουν εκείνους τους οποίους τις διατυπώνουν. Δεν υπεισέρχομαι στον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική καμπάνια. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν είναι δική μου ανησυχία, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν διαφεύγει της παρατήρησής μου».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software