Κατά 7,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το γ' 3μηνο

Κατά 7,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το γ' 3μηνο
Τρομάζει το υφεσιακό σπιράλ: Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία βρέθηκε το γ΄ τρίμηνο εφέτος σε βαθιά ύφεση της τάξης του 7,2%  και σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω (44,6 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, 43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2001).

Η μεγάλη αυτή ύφεση έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της συνεχούς απομείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων, αλλά και του ουσιαστικού «παγώματος» των επενδύσεων, ενώ αμβλύνεται κατά κάτι από τη μείωση των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά κατά 6,7% (μετά και τις μειώσεις κατά 6,7% και 6,3% το α΄ και το β΄ τρίμηνο αντίστοιχα).

Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι η επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ύφεση 6,5% στο σύνολο του 2012, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης, αλλά και το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την αποπληρωμή των οφειλομένων του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και το 2013- για έκτο συνεχές έτος- σε ύφεση (μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%), ενώ το 2014 θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη (αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%).

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software