250.000 ευρώ φάρμακα έγραψε γιατρός σε ένα μήνα!

250.000 ευρώ φάρμακα έγραψε γιατρός σε ένα μήνα!
Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ από τις 18 Οκτωβρίου.

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι αν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη όπως αυτή παρατηρείται στις φαρμακευτικές δαπάνες, αν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.

Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αναπτυχθεί στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μέσα στο 2011 και αναμένεται να αποφέρει οικονομία της τάξεως του ενός δισ. ευρώ ενώ η μείωση των τιμών στα φάρμακα αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες των ταμείων στο φάρμακο κατά δύο δισ. ευρώ.


Oργιο συνταγογράφησης
Με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου εντείνονται οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ σχετικά με το μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης αλλά και τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.

Ειδικά στο ΙΚΑ διενεργείται διοικητικός έλεγχος για γιατρούς που εμφανίζονται να συνταγογραφούν αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα, περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία προς μία ώστε να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 20 γιατροί, οι οποίοι σε ένα μήνα έγραψαν συνταγές αξίας 170.000 ευρώ, δηλαδή 3,4 εκ ευρώ και οι 20 μαζι!.  Πρόκειται για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Αθήνα, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές όπως Ηράκλειο, Καλαμάτα, Βόλος, Εδεσσσα και Λευκάδα.  Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και φαρμακεια, τα οποία είναι  δίπλα, αλλά παρουσιάζουν τεράστια απόκλιση στον τζίρο, πχ το ένα 100.000 ευρώ και το άλλο 1,5 εκ ευρώ!.

Στην Ελλάδα εκτελούνται 100 εκ. συνταγές το χρόνο, ενώ στη Δανία, που έχει το μισό πληθυσμό, 15 εκατομμύρια συνταγές.


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software