Στο τραπέζι η επιμήκυνση- Στα μέσα Οκτωβρίου οι αποφάσεις

Στο τραπέζι η επιμήκυνση- Στα μέσα Οκτωβρίου οι αποφάσεις
Το θέμα της επιμήκυνσης είναι στο τραπέζι, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, στη Λευκωσία. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα.

Το Eurogroup που συνήλθε στη Λευκωσία, καθώς και το ΔΝΤ, χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την κάλεσαν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

«Χρειάζεται σταθεροποίηση του δημοσιονομικού τομέα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιτύχουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελληνική Κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup πριν από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, αλλά μάλλον στις αρχές Οκτωβρίου.

«Θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη συζήτηση (στο EFSF) για τις 8 Οκτωβρίου. Θα ήθελα να ληφθούν σαφείς αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν στο πρώτο ήμισυ το Οκτωβρίου», είπε.

Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», είπε.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

«Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι ο Μηχανισμός θα συνεχίζει τα προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Powered by TUODY Software