Όλα όσα έχουν "κλειδώσει" μέχρι τις 8/3

Όλα όσα έχουν "κλειδώσει" μέχρι τις 8/3
Κλειδώνουν- όπως όλα δείχνουν- τα έκτακτα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 15 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας από τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, με άνοδο και στον ειδικό φόρο καυσίμων, ενώ εξετάζεται το σενάριο είτε περικοπής του 14ου μισθού είτε περαιτέρω μείωσης των επιδομάτων. Oι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, επισήμως, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις", υπογραμμίζοντας ότι "η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που δεν μπορούμε ούτε να διαψεύδουμε ούτε να επιβεβαιώνουμε κάθε φορά πληροφορίες". Ο Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε σενάρια όλα όσα ακούγονται για την οικονομία, προσθέτοντας ότι "την πολιτική μας την έχουμε χαράξει μέσω του ΠΣΑ".

Ο ίδιος, ερωτηθείς από το nooz.gr για το εάν πρόκειται να επισπευσθεί η ανακοίνωση των μέτρων πριν από την 15η Μαρτίου,  είπε ότι έως τις 15 Μαρτίου "θα γίνει αξιολόγηση μιας κατάστασης, που διατρέχουμε ακόμη" και πως "προτού καν αξιολογήσουμε τι έγινε έως τότε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω".

"Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν μία κι έξω να ξέρουμε τι μας γίνεται", δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος δείχνοντας προς την κατεύθυνση της έμμεσης φορολογίας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters, απορρίπτει μεν την προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι μία πιθανότητα.

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας
θα έχει ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης ανά υπουργείο έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ύλη για τη συνολική έκθεση που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η τριμερής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.

Έσοδα 2 δισ. ευρώ

Αν αποφασισθεί, όπως προβλέπει ένα σενάριο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 21%, τα έσοδα θα έπρεπε λογικά να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ίσως περιορίσουν το μέγεθος αυτό.

Όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, σύμφωνα με Τα Νέα, αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση του μέσου όρου της ΕΕ, από τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο χαμηλά. Από την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά 15 λεπτά, τα πρόσθετα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.

Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων έως 20%. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενιαίο ποσοστό μείωσης 10% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Powered by TUODY Software