Ομολογία Γιούνκερ: Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Ομολογία Γιούνκερ: Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
Αίσθηση έχει προκαλέσει η κυνική ομολογία του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος -από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΔΝΤ- είπε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν "ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους".

"Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Κομισιόν και εγώ ό ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση", είπε.

"Ήξερα, ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα", παραδέχτηκε, για να προσθέσει ότι "εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

Στο μεταξύ, εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε εκ νέου ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε πάνελ για τη διεθνή οικονομία στα πλαίσια της Συνόδου, λέγοντας ότι "έχει κάνει σπουδαίο έργο" και προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει της κρίσης. Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε έμφαση στην προσπάθεια απόκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί. Ερωτηθείς σχετικά, έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν στην απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software