Ομολογία Μπαρόζο για ευρωπαϊκή αποτυχία

Ομολογία Μπαρόζο για ευρωπαϊκή αποτυχία
Σε μία αποστροφή της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά απέτυχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

Δυστυχώς, ομολόγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ' όλη την Ευρώπη θα επιδεινωθούν και η απασχολησιμότητα θα γνωρίσει και άλλη μείωση.

Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί που κινούνται οι αγορές είναι πολύ πιο γρήγοροι από αυτούς που κινούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για τη λήψη των άμεσων και απαραίτητων αποφάσεων και πρότεινε, ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους, την επιβολή μιας δικαιότερης φορολογίας στους ευρωπαίους πολίτες, την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μέρκελ: "Η ευρωζώνη δεν έχει δώσει ακόμη μια επαρκή απάντηση στην κρίση", δήλωσε η καγκελάριος και επανέλαβε το αίτημά της για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Διαβάστε: Πριν το τέλος Νοεμβρίου η απόφαση για την 6η δόση
Διαβάστε: Τώρα θυμήθηκαν ότι η λιτότητα δεν κάνει καλό...

Διαβάστε: Ρόμπεϊ: Δεν οφείλεται στη λιτότητα η στασιμότητα στην οικονομία

"Συστημική η κρίση"

Η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση για την επίλυση της οποίας θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από όλες τις χώρες, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο είπε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει "ανοσία" απέναντι στις επιθέσεις των αγορών και πως η ευρωζώνη θα πρέπει να επιδείξει δυναμικότητα και αποφασιστικότητα για να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

"Πραγματικά τώρα αντιμετωπίζουμε μια αληθινή συστημική κρίση η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά και σημαντικά μέτρα", τόνισε.

"Δεν θα κάνουμε το ευρώ ισχυρότερο με τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε. "Ενισχύοντας την διακυβέρνηση της ευρωζώνης σημαίνει ότι ενισχύουμε την Ένωση", πρόσθεσε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software