Στο 3,9% ο πληθωρισμός Μαρτίου

Στο 3,9% ο πληθωρισμός Μαρτίου
Αύξηση 3,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Μάρτιο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι αύξησης 2,8% που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤ.Α.).

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

- Κατά 15,5% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, και τις υπηρεσίες μεταφορών.

- Κατά 7% της ομάδας στέγασης, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

- Κατά 4,9% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων τιμών και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

Η ίδια ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε και στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, και αύξησης των τιμών της παροχής υπηρεσιών κουρείων και κομμωτηρίων.

Κατά 3,5% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα εκπαίδευση (3%) και στην ομάδα υγεία (2,7%).

2. Από τη μείωση του δείκτη

- Κατά 1,6% της ομάδας διατροφή και αλκοολούχα ποτά

Σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

Τέλος, ο Εν.ΔΤΚ το μήνα Μάρτιο 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010 παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Αυτή η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως αποτυπώνεται στην εκτίναξη του Δείκτη, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση, μετατρέπουν τις αρχικές μας ανησυχίες για την είσοδο της Οικονομίας σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού σε φόβο. Σ΄ αυτή την κατάσταση, έστω και καθυστερημένα, η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να λάβει τα αναγκαία μέτρα τόνωσης της Οικονομίας που, εδώ και καιρό, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της κ. Σαμαράς, μονότονα επαναλαμβάνουν» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.
Powered by TUODY Software