Συνεδρίαση όλο το Σαββατοκύριακο για τη λίστα

Συνεδρίαση όλο το Σαββατοκύριακο για τη λίστα
Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει τελικά το Brussels Group με αντικείμενο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στους εταίρους της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Βήμα, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, τονίζουν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά».
 
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Από την ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν στις διαβουλεύσεις ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη που θα δώσουν όποια περαιτέρω εξήγηση ή πληροφόρηση που τυχόν χρειαστεί.

Οι πρωτοβουλίες που προτείνονται προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, ούτε υφεσιακά μέτρα.

Πηγές από το Μαξίμου τονίζουν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, που θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Την Κυριακή το απόγευμα (7 μ.μ.) θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο- υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα-, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως και η Πολιτική Γραμματεία.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software