Στουρνάρας στο nooz.gr: Πρέπει να γίνει το βήμα

Στουρνάρας στο nooz.gr: Πρέπει να γίνει το βήμα
Ρεπορτάζ: Γιώτα Ηλιού

"Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια", δηλώνει στο nooz.gr ο Γενικός Δ/ντης του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας. Στην κόψη του ξυραφιού η ελληνική οικονομία η οποία δέχεται πιέσεις, τόσο από ξένους οίκους, όσο και από ευρωπαίους αξιωματούχους, για να ζητήσει τελικά βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, απαντά ο υπ. Οικονομικών. Το spread των 10ετών ομολόγων στις 421 μ.β. Την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ προεξοφλεί η Goldman Sachs.

Στουρνάρας στο nooz.gr


"Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη", υποστηρίζει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας.  Το nooz.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με το περιβάλλον του καθηγητή κ. Στουρνάρα, όπου επιβεβαιώθηκε η εν λόγω δήλωσή του και μάλιστα τόνισε ότι: "είναι πολύ αργά για τις αγορές με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια".

Δεν ενεργοποιούμε το μηχανισμό, απάντα ο Γ. Παπακωσταντίνου


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης. Είπε επίσης, ότι τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι "θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν" και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκτιμά ότι "σε αυτή τη φάση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό, έτσι όπως δεσμεύτηκε να κάνει ενώπιον του Eurogroup".

"H Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ", τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η Αμέλια Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα, αν είναι απαραίτητο, όμως εκτιμά πως η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει "με τα δικά της μέσα".


Πιέσεις


Αναλυτής της UBS, μιλώντας στη τηλεόραση του Bloomberg, υποστήριξε ότι μέσα στο σαββατοκύριακο, η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια, άρα και ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Έτσι, αν υπολογίσουμε ότι βράδυ της Πέμπτης συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τεχνικά θέματα που απασχολούν το Eurogroup, μπορούμε να εικάσουμε ότι γίνετε προετοιμασία, ενόψει και του Ecofin της επόμενη εβδομάδας, στη Μαδρίτη, στις 16-17 Απριλίου

Μονόδρομος η βοήθεια, λέει η Goldman Sachs

Την προσφυγή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, που ισοδυναμεί με παραπομπή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα, προεξοφλούν ήδη οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι ξένες τράπεζες, με πρώτη την Goldman Sachs. Η αντιμετώπιση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα αποτυπώνεται ανάγλυφα στην επιστολή που απέστειλε στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας στους μεγάλους πελάτες της, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στην Ευρώπη Ερικ Νίλσεν, διατυπώνεται χωρίς περιστροφές η εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα διεθνείς αναλυτές δήλωναν χθες σε διεθνή πρακτορεία ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους για το «ελληνικό πρόβλημα» και ουσιαστικά προέτρεπαν τη χώρα μας «να το πάρει απόφαση» και να δηλώσει ότι δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Το έγγραφο-ντοκουμέντο της Goldman Sachs, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, είναι και εξήγηση για την ξέφρενη πορεία που ακολουθούν και πάλι τα spreads, πιέζοντας τη χώρα μας να καταφύγει στην ευρωπαϊκή βοήθεια και να πάψει να προσπαθεί να βγει μόνη της από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα περιγράφεται από τους ίδιους κύκλους ως «ευκαιρία» για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων γύρω από τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το Ταμείο θα δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Νίλσεν θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ανακάμπτουν οι αγορές

Ανακάμπτει το ευρώ και οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, αλλά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά τη δήλωση Τρισέ ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας. Στην αγορά συναλλάγματος στο 1,34 δολ. η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενισχύεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αισιόδοξα μηνύματα

Αισιόδοξα τα μηνύματα από το έλλειμμα, το οποίο παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε δύο χρόνια θα βγούμε από την κρίση εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σφήνα ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Ο γραμματέας του υπουργείου οικονομικών προαναγγέλλει καταλόγους με ονόματα φοροφυγάδων και λουκέτο σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.
Powered by TUODY Software