Βενιζέλος: Υπερπροσπάθεια τώρα

Βενιζέλος: Υπερπροσπάθεια τώρα
"Υπερπροσπάθεια τώρα" ώστε το 2012 να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα "προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο και να υποκαταστήσουμε την επωνυμία της χώρας που έχει τρωθεί", ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση.

"Ο θώρακας μας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση είναι να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας", είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις".

Υπογράμμισε την ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, λέγοντας ότι αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. "Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια", τόνισε. Αναφορικά με το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, είπε ότι αποτελεί "ασφάλιστρο κινδύνου" για τις περιουσίες.

Αναφέρθηκε στο "τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος" των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι "αρκείται να ασκεί εύκολη κριτική", συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έρχεται- διεθνώς- σε δύσκολη θέση όταν καλείται να εξηγήσει την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης. "Δεν πείθουμε ότι έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας", επισήμανε.Επιστρέφει η τρόικα

"Η τρόικα θα έρθει αυτή την εβδομάδα", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012- απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Παράλληλα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών, καθώς και ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει εγκαίρως εντός Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και την υπερψήφιση του προγράμματος ενδυνάμωσης του EFSF από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με το έγγραφο που ζητήθηκε από το ΔΝΤ, είπε ότι είναι έτοιμο και θα σταλεί σύντομα.

Διάψευση σεναρίων

"Έχω κάνει τρεις αυστηρές και έγγραφες διαψεύσεις" για τα σενάρια κουρέματος και χρεοκοπίας, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτηρίζοντας αυτά τα σενάρια "επιβλαβή".

Και πρόσθεσε: "Υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στην κλειστή συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τρισέ έγινε συζήτηση για συντεταγμένη χρεοκοπία. Αυτά δείχνουν κολοσσιαία και μνημειώδη άγνοια και αφέλεια".

Τόνισε δε τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, κάνοντας λόγο για "θεσμικό ευαγγέλιο".

Τι έχουμε πετύχει

Μίλησε για την επιτυχία της χώρας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι από ένα πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ύψους 24 δισ., το 2011 μετά τα μέτρα θα είναι 2 δισ. ευρώ- δηλαδή 10% του ΑΕΠ δημοσιονομική εφαρμογή σε 2 χρόνια.

Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής", σημειώνοντας ότι "η διεθνής και ευρωπαϊκή ρευστότητα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι καθόλου παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες".

"Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί", επισήμανε, συμπληρώνοντας: "Η χώρα είναι τώρα ανίσχυρη, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά. Σημασία τώρα έχει ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της, την υπερηφάνεια, την τιμή της".

Η συνέντευξη άρχισε με μικρή καθυστέρηση, καθώς η αίθουσα συνεδριάσεων τελούσε υπό κατάληψη από τελωνειακούς και εφοριακούς. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν πολλοί κλάδοι του δημόσιου τομέα.

Επιστρέφει η τρόικα


Την Τετάρτη αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (που είχε διακοπεί απότομα τον περασμένο μήνα), ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με πηγές από την τρόικα, τις οποίες επικαλείται το Reuters, "η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι την Τετάρτη". Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι "το  κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα".

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει θετικό κλίμα στη συνάντηση Παπανδρέου- Μέρκελ, κατά την οποία θα συζητηθεί η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Περισσότερα...

Η είδηση της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα αναμένεται επίσης να επηρεάσει και τη ψηφοφορία - βαρόμετρο για την ενότητα της κυβερνώσας παράταξης την Τρίτη επί της τροπολογίας που επιβάλλει τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς η ψήφισή του αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την αποστολή των δανειστών.

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων περί "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας, προέβη τη Δευτέρα ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software