Τρίτη εταιρεία κοντά σε επιχειρησιακή σύμβαση

Τρίτη εταιρεία κοντά σε επιχειρησιακή σύμβαση
Δύο επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ μία τρίτη αίτηση στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει από συνεταιρισμό της Νότιας Ελλάδας και προβλέπει μειώσεις αποδοχών κατά 10% - σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίνεται τις επόμενες ημέρες.

Από την ψήφιση του νόμου τον περασμένο Δεκέμβριο, 80 συνολικά επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κατάρτιση επιχειρησιακής σύμβασης και από αυτές 3 υπέβαλαν σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο εγκρίθηκε με γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ η επιχειρησιακή συμφωνία που είχε υποβάλλει η ΝΕΟΓΑΛ και προέβλεπε μείωση αμοιβών κατά 9% των 120 εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία της Δράμας.

Στις 29/4 εγκρίθηκε η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Παξεκ Α.Ε» που έχει το ξενοδοχείο «Κέριον» στην Καρδίτσα στο οποίο απασχολούνται 19 εργαζόμενοι.

Η σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 12%, υπογράφηκε, ελλείψει επιχειρησιακού σωματείου, με τον «Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ύπνου Νομού Καρδίτσας» γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Η μετατροπή των αρχικών όρων που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσληψη με ατομική σύμβαση οδηγεί σε μειώσεις αμοιβών που φθάνουν έως και το 20% ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως του νομού Σερρών, φθάνουν ως το 35%.

"Μαύρη" εικόνα από την αγορά εργασίας

Την ίδια στιγμή, οι σταθερές μορφές απασχόλησης αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν για πολλούς εργαζόμενους. Η τετράωρη απασχόληση ημερησίως ή η εκ περιτροπής εργασία εβδομαδιαίως, είναι τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την εξέλιξη των συμβάσεων εργασίας κατά το α' δίμηνο του 2011 η εκ περιτροπής απασχόληση. έχει αυξηθεί κατά 21,82% ενώ μειωμένες κατά 45,08% είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Μειωμένο κατά 11,65% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Powered by TUODY Software