ΥΠΟΙΚ: Δεν χαϊδεύει αυτιά ο Γκίκας Χαρδούβελης

ΥΠΟΙΚ: Δεν χαϊδεύει αυτιά ο Γκίκας Χαρδούβελης
Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης εργαλείων άντλησης ρευστότητας όπως τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε σε απάντηση τοποθετήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εφημερίδα Real News.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών «στη χθεσινή (11/1/2015) συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ανέφερε σχετικά με τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τα πληρώσει κανονικά ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία άντλησης ρευστότητας που κατ’ επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως κάνει κάθε κράτος, δηλαδή την έκδοση εντόκων γραμματίων».

Ως εκ τούτου και «σε σχέση με αυτήν την τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται ιδιαίτερα επιτακτικές το Μάρτιο. Και πράγματι, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε τότε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία δανεισμού με το παρελθόν, συγκεκριμένα την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Υπάρχουν, όμως δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές, κλπ.

Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας.

Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο.

Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας.

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.

Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες.

Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια.

Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας.

Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό.

Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».http://admin.nooz.gr/Uploads/Ypoik_Akropolisss.jpg

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Την καταγγελία ότι το υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του γραφείου του Αντ. Σαμαρά, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ανακοίνωση του υπουργείου με την οποία σχολίαζε ομιλία του Αλ. Τσίπρα σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το γεγονός πως η ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο, συνιστά πολιτική απρέπεια και προσθέτει ότι το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει δύο ερωτήματα προς το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση;

2. Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά».

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι για τον λόγο αυτόν δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Ως προς τη ρευστότητα των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κακώς το υπ. Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Αναγνώστου δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ενόχλησε τον κ. Τσίπρα «επειδή του γκρέμισε άλλο ένα ψέμα». Ο κ. Αναγνώστου έκανε λόγο για θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, «τέτοιο που ενώ γνωρίζει ότι όσα ισχυρίζεται απλά δεν γίνονται, επιμένει να τα εξαγγέλλει».


Ανταπάντηση ΥΠΟΙΚ

http://admin.nooz.gr/Uploads/gikas511142.jpg«Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο. Δεν επέλεξε ούτε να εξωραΐσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά. Δεν εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015».

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση, σε προσωπικό ύφος, του υπουργείου Οικονομικών, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αφορά στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων και στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, επίσης, ότι «ο κ. Χαρδούβελης, λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό βάρος των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το μείζον ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο κ. Χαρδούβελης σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του. Τούτο ίσχυσε όταν υπερασπίστηκε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιθυμούν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης (συνέντευξη στο Βήμα 28/12/2014, συνέντευξη Wall Street Journal 9/1/2015)», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software