Βενιζέλος: "Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα"

Βενιζέλος: "Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα"
Στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα κινείται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ υποστηρίζεται από τη δέσμη των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί και τα οποία θα έχουν ψηφιστεί, στο σύνολό τους, από τη Βουλή πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

Αυτό δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με τον νέο προϋπολογισμό "ολοκληρώνεται μία πυκνή και δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το 2012 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ- δημοσιονομικό έλλειμμα 14,65 δισ. ευρώ)".

Ο υπουργός ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο νέος προϋπολογισμός καλύπτει επίσης πλήρως την απόκλιση του 0,7% του ΑΕΠ, που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011.

Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στην πολύ βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση του 2011 (που κινείται τελικά στο -5,5% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης -3,8% του Ιουνίου 2011).

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα δεν επέτρεπαν να καλυφθεί και αυτό το 0,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011.

Για τον λόγο αυτόν, σε συμφωνία με την τρόικα, αντιμετωπίστηκαν από κοινού οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012, ώστε στο τέλος του 2012 να καλύπτονται πλήρως όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αυτοί προβλέπονται ως απόλυτο μέγεθος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Κατά τον υπουργό, "αδικεί, συνεπώς, την τεράστια αυτή προσπάθεια του ελληνικού Λαού η μεταφορά οποιαδήποτε άλλης εντύπωσης, που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα δύσκολα μακροοικονομικά δεδομένα, τα δημοσιονομικά επιτευγμάτων των δύο τελευταίων ετών και όσα έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα".

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει λέγοντας, ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους για την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Σε στενή συνεργασία με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να προστατεύσουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά την πατρίδα μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το πιο κρίσιμο και σημαντικό που έχουμε να κάνουμε για να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών της, ιδίως των νεώτερων, είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς μας στόχους και να αποδείξουμε διεθνώς την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συνέπεια μας
".

Διαβάστε επίσης:

Powered by TUODY Software