“Με λένε Μύρτις και έζησα τον 5ο αιώνα π. Χ.”

“Με λένε Μύρτις και έζησα τον 5ο αιώνα π. Χ.”
Την έκθεση "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος, όπου επιστήμες όπως Αρχαιολογία, Ιστορία, Παλαιοανθρωπολογία, Ιατρική, Οδοντιατρική, Βιολογία και Παλαιοπαθολογία συνεργάζονται και καταθέτουν από κοινού ένα αδιαμφισβήτητο διεπιστημονικό αποτέλεσμα. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο μιας ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας.

Πρόκειται για το ιστορικό της ανασκαφής και για τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου μιας νεαρής Αθηναίας του 5ου π. Χ. αιώνα. Το κρανίο του κοριτσιού αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας - μεταξύ άλλων - τον στρατηγό Περικλή.

Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, προχώρησε στην ανάπλαση του κρανίου του κοριτσιού που ονομάστηκε Μύρτις. Είχαν προηγηθεί επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο που αποκάλυψαν ότι η αιτία του λοιμού ήταν ο τυφοειδής πυρετός.

Η Μύρτις ανακηρύχθηκε "Φίλος των στόχων της Χιλιετίας" από τον ΟΗΕ και "συμμετέχει" με μοναδικό τρόπο στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο "Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια".

Στη Μύρτιδα, αναγνωρίζουμε, σημειώνει η προϊσταμένη της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βαϊοπούλου, το πρόσωπο των παιδιών που χάνονται άδικα από αρρώστιες και από πολέμους καθώς και η ίδια υπήρξε αθώο θύμα του τυφοειδούς πυρετού που έπληξε την Αθήνα το 430 π.χ., ύστερα από την πτώση της αθηναϊκής Δημοκρατίας και της τραγωδίας του Πελοποννησιακού πολέμου.Στο ταξίδι της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, η Μύρτις θα έχει συνοδοιπόρους τα παιδιά που οι γονείς τους αφιέρωσαν στον Ασκληπιό και υπηρέτησαν τον θεό μαθητεύοντας και αργότερα εξασκώντας την Ιατρική στο Ασκληπιείο Κιερίου. H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη τού Πανεπιστημίου Αθηνών με το προσωπικό της ΛΔ΄ΕΠΚΑ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θα φιλοξενήσει την Έκθεση "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν", έως τις 9 Φεβρουαρίου 2014. H έκθεση είναι προσαρμοσμένη για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
 
Στη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων καθώς και εκπαιδευτικών δράσεων, για μαθητικές ομάδες, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software