Αγοραστής ή πωλητής πληρώνει τον καλλιτέχνη;

Αγοραστής ή πωλητής πληρώνει τον καλλιτέχνη;
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η υποχρέωση καταβολής ποσοστών στον δημιουργό έργου τέχνης για κάθε μεταπώληση έργου του από επαγγελματία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαιώματος παρακολουθήσεως», μπορεί να βαρύνει οριστικά τόσο τον πωλητή όσο και τον αγοραστή.

Ειδικότερα διευκρινίζει πως μολονότι, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, ο πωλητής είναι, καταρχήν, ο υπόχρεος προς καταβολή ποσοστών στο πλαίσιο του δικαιώματος παρακολουθήσεως, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να ορίζουν προς τούτο ένα άλλο πρόσωπο.

Ωστόσο, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επαγγελματιών που παρατίθενται στην κοινοτική οδηγία 2001/84, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα παρακολουθήσεως ορίζεται από το δίκαιο της ΕΕ ως το δικαίωμα εισπράξεως ενός ποσοστού επί του τιμήματος κάθε μεταπωλήσεως του εν λόγω έργου, μετά την πρώτη μεταβίβασή του εκ μέρους του δημιουργού.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για όλες τις μεταπωλήσεις στις οποίες μετέχουν, ως πωλητές, αγοραστές ή ενδιάμεσοι, επαγγελματίες της αγοράς έργων τέχνης (οίκοι δημοπρασιών, γκαλερί έργων τέχνης και, γενικά, οποιοσδήποτε έμπορος έργων τέχνης).

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software