Ο Μπάνκσι καταγγέλει το δράμα της Γάζας

Ο Μπάνκσι καταγγέλει το δράμα της Γάζας
Ο ανώνυμος αλλά διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου που είναι γνωστός με το όνομα "Μπάνκσι" ανάρτησε στον ιστότοπό του (banksy.co.uk) ένα μίνι ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, έξι μήνες μετά το τέλος της εισβολής του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ επικρίθηκε διεθνώς - ακόμη και από τον κυριότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ - για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστίνιων πολιτών στη σύρραξη αυτή. Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς εισβολείς και μεταξύ αυτών ήταν και πολλά παιδιά. Από την άλλη πλευρά, έχασαν τη ζωή τους 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι.

Το δίλεπτο βίντεο αναρτήθηκε χθες και, όπως πολλά από τα γκράφιτι του Μπάνκσι, είναι πολιτικά φορτισμένο και ταυτοχρόνως εκκεντρικό. Ξεκινά με τη θέα των σύννεφων από το παράθυρο ενός αεροπλάνου ενώ ο υπότιτλος γράφει "Αυτή τη χρονιά, ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό".

Ο "προορισμός" είναι η Γάζα που, σύμφωνα με το βίντεο περιβάλλεται και από τις τέσσερις πλευρές της από τους "φιλικούς γείτονές" της, τους Ισραηλινούς, και μπορεί κανείς να περάσει σ' αυτήν μόνο από κάποια από τις εικονιζόμενες σήραγγες.

Δείχνει επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν περιπολία, αλλά και τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης: βομβαρδισμένα κτίρια, έρημα οικόπεδα γεμάτα με συντρίμμια, εργάτες που προσπαθούν να κάνουν επιδιορθώσεις. Στον υπότιτλο αναφέρεται ότι από το τέλος του πολέμου δεν έχουν επιτραπεί οι εισαγωγές τσιμέντου στη Γάζα.

"Παντού υπάρχουν αναπτυξιακές ευκαιρίες" και "καλές βλέψεις για ανακαινίσεις", συνεχίζουν οι λεζάντες σημειώνοντας ότι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν 18.000 σπίτια.Προς το τέλος η κάμερα επικεντρώνεται στην τοιχογραφία ενός γατιού που παίζει - πιθανόν το ζωγράφισε ο ίδιος ο Μπάνκσι - ενώ ένας άνδρας το παρατηρεί και λέει στα αραβικά ότι ο γάτος βρήκε κάτι για να παίξει, αλλά τα παιδιά στη Γάζα δεν έχουν τίποτα.

Στον ιστότοπό του ο Μπάνκσι περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ένας ντόπιος τον ρώτησε τι νόημα είχε το γατάκι. "Του εξήγησα ότι ήθελα να παρουσιάσω την καταστροφή της Γάζας αναρτώντας φωτογραφίες στη σελίδα μου αλλά ότι στο διαδίκτυο οι άνθρωποι χαζεύουν μόνο φωτογραφίες γάτων", έγραψε.

Η ταινία τελειώνει με ένα μήνυμα γραμμένο σε έναν τοίχο: "Αν νίψουμε τας χείρας μας για τη σύγκρουση μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάμων, τότε τασσόμαστε με τους ισχυρούς, δεν παραμένουμε ουδέτεροι".
Powered by TUODY Software