Χαμένος πίνακας του Γκρέκο(;) στο σφυρί για 120.000£

Χαμένος πίνακας του Γκρέκο(;) στο σφυρί για 120.000£
Μια ελαιογραφία μικρών διαστάσεων την οποία ο ιδιοκτήτης της είχε παραπεταμένη για πολλά χρόνια και την εκτιμούσε σε 300 λίρες Αγγλίας, πουλήθηκε σε πλειστηριασμό για 120.000 λίρες, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι εκτιμούν ότι τον ζωγράφισε ο ίδιος ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Ο πίνακας απεικονίζει έναν καθολικό άγιο, και θεωρείτο ότι ζωγραφίστηκε από κάποιον μαθητή του Ελ Γκρέκο, όμως η τιμή κτήσης του υποδεικνύει ότι κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυθεντικό πίνακα του παγκόσμιου καλλιτέχνη.

Ο πατέρας του πωλητή τον αγόρασε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για ένα ελάχιστο ποσό, καθώς θεωρούσε ότι απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο, όπως ήταν και το δικό του όνομα.

Ο γιος του τον κληρονόμησε και τον φύλαξε για αρκετά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να εκκαθαρίσει την αποθήκη του πουλώντας τα «άχρηστα». Οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών τον εκτίμησαν μεταξύ 300 και 400 λιρών. Όμως, μόλις άρχισε η δημοπρασία τα «κτυπήματα» ξέφυγαν για να κατακυρωθεί τελικά ο πίνακας στις 120.932 λίρες.

Όπως λέει ο δημοπράτης «αν πριν την διαδικασία κάποιος έδινε 500 λίρες στον ιδιοκτήτη, αυτός θα πηδούσε απ’ την χαρά του».


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software