Έκθεση Ψυχοπαίδη για τον λόρδο Μπάιρον και το 1821

Έκθεση Ψυχοπαίδη για τον λόρδο Μπάιρον και το 1821
Με την εικαστική ματιά του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Μπάιρον και τους αγωνιστές του 2 , ανοίγει η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της «Εξόδου», στις 9 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.  

Η έκθεση του ομότιμου καθηγητής της ΑΣΚΤ, με τίτλο «Ο Μπάιρον και οι αγωνιστές του ΄21» πραγματοποιείται στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος», στο σπίτι δηλαδή όπου γεννήθηκε και έζησε ο αρχηγός της Φρουράς της Εξόδου, Αθανάσιος Ραζής - Κότσικας.

Περιλαμβάνει μία σειρά από 27 ξυλογραφίες -πορτρέτα αγωνιστών του '21, μεγάλες ξυλογραφίες-πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα και πολλά σχέδια, ζωγραφικά έργα, κατασκευές και κολλάζ. Ανάμεσά τους «βυρωνικές παραλλαγές», εικαστικές αναφορές πάνω στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, πορτρέτα του Σολωμού και αγωνιστών του ΄21, καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.

Κάποια από τα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη «Διέξοδο», έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα («Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά», 2014), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Χαρακτική 1962-2013) και πρόσφατα στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Αθήνα. Για πρώτη φορά στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται το σύνολο των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη - χαρακτική, ζωγραφική, μικτές τεχνικές και σχέδια- πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα του αγώνα για την ελευθερία.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος κηρύσσοντας την έναρξη των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της Εξόδου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software