Ένα πανόραμα κινηματογράφου στην πόλη των Χανίων

Ένα πανόραμα κινηματογράφου στην πόλη των Χανίων

Στα Χανιά και για δέκα ημέρες χτυπά η καρδιά του κινηματογράφου καθώς στην πόλη φιλοξενείται έως και τις 3 Νοεμβρίου το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Στο φεστιβάλ που αποτελεί θεσμό για την πόλη προβάλλονται περισσότερες από 150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου, αλλά και κινηματογραφικής τέχνης. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ’ αυτό. Επίσης ειδικές προβολές, αφιερώματα, και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.

«Πρόκειται για μία δράση που προβάλλει, καλλιεργεί και ενισχύει τη σύγχρονη κινηματογραφική δημιουργία και συνάμα στηρίζει και προωθεί σημαντικά μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και τη συνεργασία με σχολεία, την επαφή και εξοικείωση της νέας γενιάς με τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές τέχνες», επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό της στο επίσημο έντυπο του φεστιβάλ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό συλλογικό εγχείρημα με διεθνή ακτινοβολία το οποίο και στηρίζουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις προβολές των ταινιών και των ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων όπου και φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας, γελοιογραφίας και σκίτσων, εργαστήρια που κυρίως απευθύνονται σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και πολλές παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις, βιωματικά σεμινάρια και μουσικές εκδηλώσεις.

Μία από τις καινοτομίες του φεστιβάλ είναι οι προβολές και δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την εκπαιδευτική κοινότητα.

« Το φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό οργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά έχοντας ως παρακαταθήκη μια πλούσια εμπειρία αλλά και προβάλλοντας διαρκώς , το όραμα για την εδραίωση του θεσμού που θα αναδεικνύει την κινηματογραφική τέχνη», επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων Ματθαίος Φραντζεσκάκης.

Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική εισφορά κοινωνικού εισιτηρίου - ξηρά τροφή για τα κοινωνικά παντοπωλεία της περιοχής και φάρμακα για το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο.

Το φεστιβάλ στηρίζεται από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, την Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Κρήτης,δήμους και φορείς της περιοχής.

«Η εδραίωση του στην τοπική κοινωνία είναι ένα σημαντικό γεγονός που αναδεικνύει και την πολιτιστική μας ταυτότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμα του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Διαδρομές στο σήμερα, μεγάλες μορφές της Κρήτης, όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι, πρόσφυγες και μετανάστες, ιστορική μνήμη, είναι οι βασικές ενότητες τού φεστιβάλ ενώ παράλληλα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ειδικές προβολές και αφιερώματα.

Εκτός από την πολιτιστική του διάσταση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με αφετηρία την Κρήτη, αναπτύσσει και διεθνείς συνεργασίες.

Έτσι σε εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας για τον πολιτισμό ανάμεσα στην Περιφέρειας Κρήτης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί το γαλλικό ντοκιμαντέρ À Voix Haute (Μίλα Δυνατά).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software