Γαβράς: Βρισκόμαστε στην περίοδο της θρησκείας του χρήματος

Γαβράς: Βρισκόμαστε στην περίοδο της θρησκείας του χρήματος

"Βρισκόμαστε στην περίοδο της θρησκείας του χρήματος όπου ο καθένας είναι για τον εαυτό του. Έτσι, χάνεται η ιδέα της συλλογικότητας και της δημοκρατίας" αναφέρει ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, με αφορμή την παρουσίαση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, του νέου του βιβλίου "Πήγαινε εκεί που είναι αδύνατο να πας".

"Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, μέσω κομμάτων, μέσω όποιων συλλογικοτήτων θέλετε, και κυρίως μέσω πολιτικών ιδεών. Τώρα όλοι θέλουν να πετύχουν κάτι ξεχωριστά, ο καθένας για τον εαυτό του. Να γίνουν διάσημοι και μέσω της φήμης να αποκτήσουν χρήματα σχεδόν αυτόματα. Αυτή είναι η καινούρια ιδεολογία. Γι’ αυτό και το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους μεγαλώνει συνεχώς και η κοινωνία ακολουθεί αυτό το σύστημα" αναφέρει.

Ο σημαντικός σκηνοθέτης, μίλησε και για την νέα ταινία που ετοιμάζει που θα αφορά την ελληνική κρίση, για την οποία θα συνεργαστεί με τον καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

"Από την στιγμή που άρχισε η ελληνική κρίση άρχισα να μαζεύω πληροφορίες για να κάνω μια ταινία γύρω από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Μάζευα αγγλικές και γαλλικές εφημερίδες αλλά δεν έβγαινε τίποτα. Όταν συνάντησα τον Βαρουφάκη και μου είπε ότι έγραφε ένα βιβλίο, του είπα ότι ήθελα να το διαβάσω. Σε αυτό βρήκα μία δραματική γραμμή που με ενδιέφερε πολύ" αναφέρει.

"Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα είναι η ιστορία του τότε Υπουργού Οικονομικών αλλά και του Τσίπρα και του Βαρουφάκη και των υπολοίπων. Θα είναι η ιδεογραφία της σχέσης της Ελλάδος με την Ευρώπη η οποία είναι και το κέντρο βάρους. Το σενάριο υπάρχει και μπαίνουμε πια στην περίοδο της προετοιμασίας με όλες τις πρακτικές και οικονομικές δυσκολίες" λέει.

"Θέλουμε να δούμε που θα κάνουμε γυρίσματα στην Ελλάδα και πως θα εκμεταλλευτούμε τον νέο νόμο που ισχύει πλέον για τη διευκόλυνση των ξένων παραγωγών. Αν τα καταφέρουμε, θα κάνω το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων εδώ" σημειώνει.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει: 

"Έγραψα στο βιβλίο μου τις εντυπώσεις μου από τη γνωριμία μου μαζί του πριν γίνει πρωθυπουργός. Μου είχε κάνει τότε πολύ καλή εντύπωση. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπος με ένα συγκεκριμένο σύστημα και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι άλλο από αυτό που έκανε. Λένε συχνά ότι είμαι υπέρ του Τσίπρα, υπέρ του ενός και του άλλου. Εγώ δεν είμαι υπέρ κανενός.

Στην Γαλλία έμαθα να κρίνω τους πολιτικούς άνδρες από τις πράξεις τους. Η οπαδική λογική του «αυτός θα μας σώσει», εμένα δεν μου ταιριάζει. Την έχω εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Κάθε άνθρωπος που έχει την εξουσία έχει πολλά προβλήματα. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως βλέπει τον κόσμο. Σε εκείνο που είμαι εναντίον είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν κατάλαβα ποτέ πως εμείς οι Έλληνες που υποφέραμε τόσο πολύ από τα ακραία πολιτικά συστήματα γυρίζουμε σε αυτά".

Στην ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ, λέει:

"Η πρώτη ιδέα της Ευρώπης να μείνουμε όλοι ενωμένοι χωρίς σύνορα και χωρίς τις οικονομικές αντιφάσεις που φέρνουν πολεμικές συγκρούσεις, δεν υπάρχει πια. Οι αξίες του πολιτισμού και της παιδείας συνεχώς συρρικνώνονται. Την θέση της Ελλάδας την γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα. Το τρομερό της χρέος οφείλεται στην έλλειψη εξυπνάδας και πρόληψης των πολιτικών μας ανδρών που έβαλαν την Ελλάδα σε μια κόλαση.

Στην πραγματικότητα είναι μια φυλακή, ένα αδιέξοδο, από το οποίο πρέπει να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι Ευρωπαίοι δεν βοήθησαν καθόλου ιδίως οι Γερμανοί. Βεβαίως δεν μπορούμε να τους κατακρίνουμε όλους. Δεν μπορούμε να χαλάμε χρήματα σε Porsche απαιτώντας από τους άλλους να πληρώνουν συνεχώς. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλαιγόμαστε. Δεν λέω ότι το κάνουν όλοι οι Έλληνες αυτό. Κάποτε ο Πάγκαλος που είναι ένας ευφυής άνθρωπος είπε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, τα έφαγαν μερικοί, οι άλλοι είχαν ψίχουλα. Ο λαός πληρώνει σήμερα αυτά που έφαγαν μερικοί". 

Powered by TUODY Software