Φιλαρέτη Κομνηνού: «Ο τόπος γεννάει ταλέντα αλλά δυστυχώς τα υιοθετούν άλλοι»

Φιλαρέτη Κομνηνού: «Ο τόπος γεννάει ταλέντα αλλά δυστυχώς τα υιοθετούν άλλοι»

Στην παράσταση "Αρίστος" που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη "Ο γύρος του θανάτου" πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο η Φιλαρέτη Κομνηνού. Μία παράσταση η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως "Δράκου του Σέιχ Σου", που σκηνοθετεί ο γιος της ηθοποιού, Γιώργος Παπαγεωργίου, ενώ παίζουν μαζί της ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Χριστοδούλου, οι οποίοι ήταν παλιότερα μαθητές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση από τις 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) στο Θέατρο "Αθήναιον" της Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στην εμπειρία να τη σκηνοθετεί ο γιος της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «πάρα πολύ πειθαρχημένη και πάρα πολύ υπάκουη».

Μιλώντας για το ρόλο της μάνας που υποδύεται επισημαίνει πως «είναι μία συμφιλίωση με την καταγωγή μου γιατί είμαι Πόντια και τον αφιερώνω στη μητέρα μου».

Ερωτηθείσα για τη διδασκαλία της -ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ- λέει πως της δίνει μεγάλη χαρά και πως κάποιες φορές νιώθει πιο πλήρης και πιο δημιουργική όταν διδάσκει απ΄ ό,τι σε μια θεατρική της συνεργασία.

Για τη συνεργασία της επί σκηνής με δύο πρώην μαθητές της τονίζει πως οι παλιότεροι ηθοποιοί οφείλουν να αφουγκραστούν την καινούργια γενιά των ηθοποιών και των σκηνοθετών, γιατί «όταν επιμένεις στις παραδοσιακές φόρμες έκφρασης είναι σαν να κωφεύεις στα ερεθίσματα της εποχής σου».

Η Φιλαρέτη Κομνηνού εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την ομαδική φυγή των νέων στο εξωτερικό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ο τόπος γεννάει ταλέντα αλλά δυστυχώς -τώρα με την κρίση- τα υιοθετούν άλλοι».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Φιλαρέτης Κομνηνού στον Νίκο Γιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πώς προέκυψε για σας η παράσταση «Αρίστος», την οποία σκηνοθετεί ο γιος σας και σεις πρωταγωνιστείτε;

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή οι γονείς μου συζητούσαν στο σπίτι για τον περίφημο «Δράκο του Σέιχ Σου». Νομίζω πως είναι μία ιστορία που έχει στοιχειώσει τη Θεσσαλονίκη, κι ακόμα και τώρα αναρωτιούνται πολλοί αν ήταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκείνος που έκανε τα ειδεχθή εγκλήματα στο Σέιχ Σου. Λέγονται πολλά. Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα, αλλά νομίζω ότι αυτό το παλικάρι έφυγε έτσι. Φορτώθηκε μάλλον σαν εξιλαστήριο θύμα κάποια εγκλήματα. Αυτή είναι προσωπική μου εκτίμηση...

Όσον αφορά τη συμμετοχή μου, επειδή η Ελένη Ουζουνίδου που παίζει στην παράσταση στην Αθήνα εξαιτίας κάποιων επαγγελματιών της υποχρεώσεων δεν μπορούσε να φύγει από την Αθήνα αποφασίσαμε με τον Γιώργο να συμμετάσχω εγώ στη θέση της ζώντας και οι δύο αυτήν την εμπειρία: να με σκηνοθετήσει σε μία παράσταση.

Μετά από συνεχόμενα sold out στην Αθήνα, παρουσιάζετε τον «Αρίστο» από τις 22 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου διαδραματίστηκε η ιστορία του...

Υπάρχουν κάποιες πολύ περίεργες συμπτώσεις τις οποίες εμείς οι καλλιτέχνες αφουγκραζόμαστε. Οι γονείς μου είχανε αγοράσει ένα σπίτι στην Άνω Τούμπα και ο γιος μου -ο Γιώργος Παπαγεωργίου- όταν ήτανε μικρός πήγαινε στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς που είναι πάρα πολύ κοντά στο «τενεκεδένιο σχολείο», όπου έζησε ο Αριστείδης Παγκρατίδης. Νομίζω ότι αυτή η ιστορία τον είχε επηρεάσει τόσο πολύ που αισθανόταν την ανάγκη να την κάνει θέατρο. Στην αρχή σκεφτόταν να παίξει αυτός και να το σκηνοθετήσει κάποιος άλλος. Μετά από περίπου πέντε- έξι χρόνια μιας προσωπικής του εμμονής και λατρείας γι΄ αυτό το βιβλίο και γενικά για την ιστορία του Παγκρατίδη έφτασε η στιγμή που έγινε παράσταση και πρέπει να το πω -το λένε οι αριθμοί- η παράσταση αυτή στην Αθήνα σημείωσε ρεκόρ θεατών. Η παράσταση ξεκίνησε από μια μικρή σκηνή στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», μετά πήγε σε μεγαλύτερο θέατρο και στη συνέχεια πριν παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, σ΄ ένα άλλο θέατρο τετρακοσίων θέσεων. Αυξάνει όλο και περισσότερο ο κόσμος που θέλει να τη δει.

Εξαιρετική -φαντάζομαι- για σας εμπειρία να σας σκηνοθετεί ο γιος σας, του οποίου προ ετών ήσασταν δασκάλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πώς είναι αυτή η σχέση ηθοποιού και σκηνοθέτη;

Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή; Είμαι πάρα πολύ πειθαρχημένη και πάρα πολύ υπάκουη. Όταν μία παράσταση -όπως η συγκεκριμένη- έχει κριθεί, όταν το αποτέλεσμα της παράστασης είναι σε τόσο ψηλό επίπεδο, εγώ ως επαγγελματίας οφείλω να ενταχτώ μέσα σ΄ αυτήν την παράσταση. Την επιτυχία δεν την πειράζεις. Άλλωστε έχω ανακαλύψει πως ο Γιώργος Παπαγεωργίου έχει και πάρα πολύ καλό μάτι. Η ματιά του είναι πάρα πολύ σωστή στη σκηνοθεσία. Είναι εξαιρετικός και στη διδασκαλία του ρόλου.

Πώς προσεγγίζετε τον ρόλο της μάνας του «Αρίστου»;

Όσον αφορά τη μάνα που παίζω και τα ποντιακά που μιλάω είναι μία συμφιλίωση με την καταγωγή μου, γιατί είμαι Πόντια, και τον αφιερώνω στη μητέρα μου. Μ΄ έχει επηρεάσει πάρα πολύ η συμπεριφορά και ο τρόπος που μιλάει η μητέρα μου, ο τρόπος που εκφράζεται.

Όπως γνωρίζουμε, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές σας δραστηριότητες στην Αθήνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη διδάσκετε στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απ΄ ό,τι διαπιστώσαμε μετά το τέλος μίας παράστασής σας προ μηνών στη Θεσσαλονίκη («Γρανάδα») ορισμένες φοιτήτριές σας περίμεναν έξω απ΄ το καμαρίνι σας και εκδήλωσαν με πολύ τρυφερό τρόπο την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό σας, γεγονός από το οποίο φάνηκε πως μάλλον έχετε εξαιρετική σχέση μαζί τους...

Αγαπάω πάρα πολύ τους μαθητές μου κι έχω να θυμηθώ πάρα πολύ ωραίες στιγμές μαζί τους. Με πολλά γέλια και με δημιουργικότητα. Συμβαίνουν μαγικά πράγματα στη διδασκαλία. Η διδασκαλία μού δίνει μεγάλη χαρά. Κάποιες φορές νιώθω πιο πλήρης και πιο δημιουργική όταν διδάσκω απ΄ ό,τι σε μια θεατρική μου συνεργασία. Λέω κάποιες φορές γιατί ηθοποιός είμαι, ηθοποιός υπήρξα και θα είμαι κι αυτό ξέρω να κάνω και θέλω να κάνω...

Στην παράσταση παίζω με τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Γιώργο Χριστοδούλου που ήταν μαθητές μου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου δίδασκα παλιότερα. Δηλαδή έχω συναδέλφους τους παλιούς μαθητές μου και τα παιδιά παίζουν με τη δασκάλα τους. Αυτό είναι καλό. Πρέπει να συνυπάρχουμε εμείς που είμαστε οι πιο έμπειροι, οι πιο παλιοί, με την καινούργια γενιά των ηθοποιών γιατί γίνεται μια μεταβίβαση και μια ανταπόδοση, κι αυτό δημιουργεί κάτι πολύ δυνατό και πολύ δημιουργικό. Δηλαδή συνυπάρχουν η εμπειρία με την καινούρια ματιά στο θέατρο, στην τέχνη. Κι εμείς οι παλιότεροι ηθοποιοί οφείλουμε να αφουγκραστούμε την καινούργια γενιά των ηθοποιών και των σκηνοθετών. Γιατί όταν επιμένεις στις παραδοσιακές φόρμες έκφρασης είναι σαν να κωφεύεις στα ερεθίσματα της εποχής σου.

Από τη συνεργασία σας με τους σπουδαστές σας αλλά και γενικότερα με νέους ηθοποιούς βλέπεται να υπάρχει ταλέντο;

Πάντοτε θα υπάρχει. Δόξα τω Θεώ, αυτός ο τόπος μπορεί να έχει πολλά στραβά αλλά γεννάει πολλά ταλέντα. Μπορεί να μας λείπει η οργάνωση, ίσως η επιμονή και η σκληρή δουλειά αλλά ταλέντο διαθέτουμε. Ειδικά η Θεσσαλονίκη όπου διδάσκω έχει πολλά ταλέντα, τα οποία όμως η πόλη δεν κρατάει και αργά ή γρήγορα τα παιδιά φεύγουν. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας πω ότι με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι φεύγουν πάρα πολλοί νέοι μας στο εξωτερικό. Αυτή η ομαδική έξοδος- φυγή έχει πάρει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις. Ο τόπος γεννάει ταλέντα αλλά δυστυχώς -τώρα με την κρίση- τα υιοθετούν άλλοι...

Οι εβδομαδιαίες μετακινήσεις σας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα δεν σας κουράζουν;

Στα τέλη του ΄90 είχα κάνει ένα σίριαλ στην ΕΡΤ, το «Αθήνα- Θεσσαλονίκη». Καμιά φορά λέω αστειευόμενη πως αυτός ο τίτλος του σίριαλ έγινε τίτλος της ζωής μου. Ναι, κάθε εβδομάδα είμαι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν κοπεί οι δεσμοί, ίσως επειδή δεν ήθελα εγώ να κόψω τους δεσμούς γιατί στη Θεσσαλονίκη είναι η οικογένειά μου και θέλω να ξαναγυρίζω σ΄ αυτήν την πόλη. Δεν έπαψε ποτέ αυτή η πόλη να είναι για μένα αυτό που ο καθένας ορίζει ως πατρίδα του.

Μετά τον «Αρίστο» τι σχεδιάζετε επαγγελματικά;

Στη συνέχεια θα συνεργαστώ με το Εθνικό Θέατρο στην «Ορέστεια», όπου θα παίξω το ρόλο της Κλυταιμνήστρας. Με τη παράσταση αυτή θα πάμε στο λατρεμένο μου θέατρο της Επιδαύρου καθώς και σε άλλα θέατρα, όπως το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software