Ο Παντελής Βούλγαρης πήρε θέση για την χρηματοδότηση του Κώστα Γαβρά

Ο Παντελής Βούλγαρης πήρε θέση για την χρηματοδότηση του Κώστα Γαβρά

O καταξιωμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης πήρε θέση για όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για τον Κώστα Γαβρά, με αφορμή τη χρηματοδότηση της νέας του ταινίας που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικες στο δωμάτιο».

 «Ο Κώστας Γαβράς έχει κάνει τόσες σημαντικές ταινίες με διεθνή απήχηση, δίχως να ζητήσει χρηματοδότηση από την Ελλάδα. Τώρα, για τα σύμφωνα με το νόμο 630.000 ευρώ του ΕΚΟΜΕ, ποσό που σίγουρα θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει από ιδιώτες ή ξένες κινηματογραφικές εταιρείες, έρχεται αντιμέτωπος με λογοκριτές που δεν εγκρίνουν το σενάριό του ή με άλλους που θεωρούν ότι εξαγοράστηκε. Ο Γαβράς, με την τολμηρή κινηματογραφική διαδρομή δεκαετιών! Ο Γαβράς στα 86 του! Ντροπή! Συνάδελφε Κώστα, καλή δουλειά!», ανέφερε ο Παντελής Βούλγαρης στο ethnos.gr, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται και γράφονται.

Η ταινία, της οποίας τα γυρίσματα συνεχίζονται υπήχθη, όπως πολλές άλλες, στο νέο αυτόματο πρόγραμμα χρηματοδότησης που σκοπό έχει να προσελκύσει στη χώρα ξένες παραγωγές. Ο Κώστας Γαβράς διεκδίκησε μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του ένα ποσοστό επιδότησης επί του κόστους της ταινίας του αξιοποιώντας τη δυνατότητα του πλαισίου που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Έχουν εγκριθεί ήδη για χρηματοδότηση 38 διεθνείς παραγωγές.

Παρά ταύτα, κάποιοι είπαν και έγραψαν ότι η κυβέρνηση χρηματοδότησε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι ο Κώστας Γαβράς για να τον χειραγωγήσει και να προβάλλει την δική της πολιτική.

Ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς δήλωσε για το θέμα: «Κάνω ταινίες εδώ και πενήντα χρόνια. Έχω κριθεί τόσο εγώ όσο και οι ταινίες μου με τον χειρότερο αλλά και με τον καλύτερο τρόπο. Ποτέ όμως δεν γράφτηκε ότι χρηματοδοτήθηκα από μια κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της ή τα σχέδια της. Συνέβη αυτό στην Ελλάδα όπου ήρθα να γυρίσω ταινία για πρώτη φορά. Ένα μέρος του τύπου της χώρας από την οποία κατάγομαι με προσβάλει με τον χειρότερο τρόπο».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software