«Το Big Bang Festival είναι μια μουσική εμπειρία που σου ανοίγει τα αυτιά»

«Το Big Bang Festival είναι μια μουσική εμπειρία που σου ανοίγει τα αυτιά»

Μια ορχήστρα που… μαγειρεύει, αυτοσχέδια μουσικά όργανα σε παράξενα σχήματα, δέντρα-γλυπτά που βγάζουν ήχους, υπερμεγέθη πνευστά φτιαγμένα από απλά καθημερινά υλικά, ηλεκτρονικές μελωδίες και ρυθμοί που αφηγούνται όσα συναντούμε σε μια λίμνη με πυγολαμπίδες, μία βόλτα στη χώρα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους μικρούς επισκέπτες το φετινό Big Bang Festival, το ανατρεπτικό μουσικό φεστιβάλ για παιδιά από 0 έως 12 ετών, που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος, στις 25 και 26 Μαΐου.

Μουσικοί, μπάντες και καλλιτέχνες προσκαλούν γονείς, βρέφη και παιδιά να ανακαλύψουν τι σημαίνει μουσική μέσα από ένα διήμερο πρόγραμμα που επιμελήθηκαν με πολύ μεράκι ο Χρήστος Καρράς και η Μυρτώ Λάβδα, το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και ιδιαίτερα εργαστήρια εντός και εκτός της Στέγης.

Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής μουσικών προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Χρήστος Καρράς, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Νάντια Μπακοπούλου για το Big Bang, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην παιδική περιέργεια που μέχρι σήμερα μετρά 70 δράσεις, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περίπου 9.000 παιδιά.

Το Big Bang Festival κλείνει φέτος πέντε χρόνια. Πώς προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία του και πως εξελίχθηκε η διοργάνωση μέσα στα χρόνια;

Το Φεστιβάλ κλείνει 5 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό πολύ περισσότερα. Η ιδέα γεννήθηκε στο Βέλγιο, είναι πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie και με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο που τώρα έχει μέλη από την Ιρλανδία μέχρι και την Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες διοργανώνεται ένα ετήσιο φεστιβάλ που θέλει να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με συναρπαστικές μουσικές προτάσεις.

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το φετινό πρόγραμμα;

Όπως κάθε χρονιά στοχεύουμε να παρουσιάσουμε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων που να σχετίζονται επίσης με το γενικότερο πρόγραμμα της Στέγης. Θέλουμε τα παιδιά (αλλά και οι γονείς) να φύγουν από το Φεστιβάλ με την ιδέα ότι η μουσική είναι ατελείωτα πλούσια, πολύ πιο πολύ απ' ότι το σχετικά στενό φάσμα που ακούμε στα μέσα μας επιτρέπει να φανταστούμε και ότι είναι φοβερά διασκεδαστικό να ανακαλύπτεις μουσικές για πρώτη φορά. Επίσης, φροντίζουμε να προσκαλούμε πάντα και ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Ποιες εκδηλώσεις δεν πρέπει να χάσουμε στη φετινή διοργάνωση;

Είναι όλες τόσο διαφορετικές. Μη χάσετε καμία! Πάντως να πάτε σίγουρα στην κεντρική σκηνή για να ακούσετε τους εκρηκτικούς HopFrog, και στη μικρή για να απολαύσετε τη μουσικο-μαγειρική παράσταση του Δημοσθένη Γρίβα με τον 'Αγγελο Παπαδημητρίου. Αλλά και η επίσκεψη στους μικρότερους χώρους θα είναι αποκαλυπτική. Και μην ξεχάσετε να πάτε βόλτα στο πάρκο Δουργουτίου για να ακούσετε τα αφρικανικά κρουστά των Anasa. Δηλαδή, αυτό που σας έλεγα: Να τα ακούσετε όλα!

Πόσο απαιτητικό κοινό είναι τα παιδιά ; Τι πιστεύετε ότι αναζητούν σε μία μουσική εκδήλωση/παράσταση;

Το παιδικό κοινό είναι απαιτητικό διότι δεν ξέρει από «ευγένειες». Αν κάτι του φανεί «μάπα» θα το δείξει. Από την άλλη, τα παιδιά έχουν περιέργεια και είναι πιο ανοιχτά σε παράξενα ακούσματα από τους μεγάλους. Για αυτό θεωρούμε πως αυτό το Φεστιβάλ έχει σημασία: Φυτρώνει στα αυτιά των παιδιών έναν σπόρο μουσικής περιέργειας.

Υπάρχει κάποια στιγμή του Φεστιβάλ που ξεχωρίζετε μέσα στα χρόνια;

Δύσκολο να πει κανείς. Οι στιγμές που ξεχωρίζουν είναι εκείνες όπου εκδηλώνεται ο ενθουσιασμός των παιδιών.

Πού στοχεύει περισσότερο η διοργάνωση, στην επιμόρφωση ή στην ψυχαγωγία των μικρών θεατών;

Η δράση στοχεύει στο να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα αυτιά των παιδιών (και των γονέων). Δεν είναι εκπαιδευτική δράση με την αυστηρή έννοια. Αλλά αν η ιδέα είναι να περάσουν όλοι τέλεια στο Φεστιβάλ, θέλουμε όταν φύγουν, κάτι να έχει αλλάξει στο πώς αντιλαμβάνονται τη μουσική.

Οι γονείς με ποιον τρόπο μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές;

Με τον καλύτερο τρόπο. Σαν παιδιά!

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της διοργάνωσης;

Νομίζω πως έχει σημασία να βελτιωθεί το επίπεδο της ελληνικής παραγωγής θεαμάτων για το κοινό αυτό. Σε κάποιες άλλες χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο, όπως το Βέλγιο ή την Πορτογαλία, το Φεστιβάλ έχει υποστηρίξει τη σταδιοδρομία καλλιτεχνών που καταφέρνουν να δημιουργήσουν παραγωγές που δεν αντιμετωπίζουν το παιδικό κοινό ως «απλοϊκό», αλλά αντίθετα ως εξίσου ικανό να αντιληφθεί την ποιότητα και την καινοτομία με το ενήλικο.

Πώς θα περιγράφατε το φεστιβάλ σε κάποιον που δεν έχει ακούσει γι' αυτό;

Μια μουσική εμπειρία που σου ανοίγει τα αυτιά.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software