Ξεκινά στη “Μέκκα της οπερέτας” το Φεστιβάλ του Μέρμπις

Ξεκινά στη “Μέκκα της οπερέτας” το Φεστιβάλ του Μέρμπις

Με την πρεμιέρα της ίσως πιο συναισθηματικής απ' όλες τις οπερέτες, ξεκινά σήμερα τις φετινές παραστάσεις του -- που διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου -- το ξακουστό αυστριακό Φεστιβάλ στο Μέρμπις, το αποκαλούμενο "Η Μέκκα της οπερέτας", του οποίου οι υπερπαραγωγές φιλοξενούνται συχνά στην Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για το έργο του ουγγρικής καταγωγής Αυστριακού συνθέτη και αρχιμουσικού Φραντς Λέχαρ "Η χώρα του μειδιάματος", που είχε την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στη Βιέννη στο "Τεάτερ αν ντερ Βιν" στις 9 Φεβρουαρίου 1923 και είχε πρωτοανέβει στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 29 Ιουλίου 1941 στο "Θερινό Θέατρο Παρκ" στην Αθήνα.

Μαζί με την παγκόσμια γνωστή και χιλιοπαιγμένη στα πέρατα της γης "Εύθυμη χήρα", η ρομαντική οπερέτα "Η χώρα του μειδιάματος" συγκαταλέγεται στα πλέον επιτυχημένα από τα 38 έργα-οπερέτες του Φραντς Λέχαρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους της οπερέτας μαζί με τον Γιόχαν Στράους και τον Ζακ Όφενμπαχ.

Στην αυστρο-κινεζική οπερέτα "Η χώρα του μειδιάματος" συναντούνται οι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, εκείνοι της Κεντρικής Ευρώπης και της μακρινής Κίνας, τα σκηνικά "ταξιδεύουν" τον θεατή στους αντίθετους κόσμους της Βιέννης και του Πεκίνου των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Με την αυριανή πρεμιέρα -- και με την παρουσία της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και επίσημους προσκεκλημένους από τις γύρω χώρες -- περνά στον δεύτερο χρόνο της θητείας του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Αυστριακός βαρύτονος Πέτερ Έντελμαν, ο οποίος είχε διαπρέψει στο παρελθόν ως τραγουδιστής σε διεθνείς λυρικές σκηνές.

Ο Πέτερ Έντελμαν διατελεί από το 2010 καθηγητής στο Ινστιτούτο Τραγουδιού και Μουσικού Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Μουσικών και Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης, που είχε ανακηρυχθεί το 2018 ως το καλύτερο του κόσμου στο είδος του.

Ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Μέρμπις, ο Έντελμαν είχε διαδεχθεί πέρυσι την γνωστή Γερμανίδα υψίφωνο Ντάγκμαρ Σέλενμπεργκερ, η οποία είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ το 2012.

Η ίδια υπήρξε τότε διάδοχος του διάσημου πρώην πρωταγωνιστή της Λαϊκής Όπερας της Βιέννης Χάραλντ Σεραφίν, που ήταν επί 20 χρόνια, ως διευθυντής του, η ψυχή του Φεστιβάλ, και που, παρά τα 87 χρόνια του, συμμετέχει ως ηθοποιός στον ρόλο του "ευνούχου" στη φετινή παραγωγή "Η χώρα του μειδιάματος".

Η γραφική κωμόπολη Μέρμπις στις όχθες της λίμνης Νόιζιντλερζε, της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης στην επαρχία Μπούργκενλαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βιέννης στα σύνορα με την Ουγγαρία, θεωρείται διεθνώς "Η Μέκκα της οπερέτας".

Το πρωτότυπο υπαίθριο Φεστιβάλ του Μέρμπις, "το φεστιβάλ της λίμνης", συγκεντρώνει, με μια παραγωγή οπερέτας από τα έργα των γνωστότερων μουσουργών, στις έξι εβδομάδες διάρκειάς του -- με τέσσερις παραστάσεις την εβδομάδα -- πάνω από 120.000 επισκέπτες (με το "ρεκόρ" να βρίσκεται στις 200.000), με τα εισιτήρια να έχουν προπωληθεί φέτος σχεδόν στο σύνολό τους εδώ και καιρό.

Το Φεστιβάλ θεωρείται το πλέον επιτυχημένο θερινό φεστιβάλ θεάτρου στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να συνιστά υπερβολή, διότι το Μέρμπις, με το φεστιβάλ του, που φέτος συμπληρώνει 62 χρόνια ζωής, αποτελεί για την οπερέτα αυτό που είναι για τις όπερες του Μότσαρτ το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ή για εκείνες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Μπάιροϊτ της Γερμανίας.

Η οπερέτα, το ελαφρύ λυρικό θέατρο με τις βιεννέζικες ρίζες, γνωρίζει στο Μέρμπις μία πραγματική αναγέννηση, προσελκύοντας κάθε χρόνο τους λάτρεις της οπερέτας, όχι μόνον από την Αυστρία αλλά και, κατά χιλιάδες, από τις γειτονικές της χώρες.

Με τα 3.600 τετραγωνικά μέτρα της, η σκηνή του Φεστιβάλ δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη σκηνή οπερέτας στον κόσμο, αλλά ξεχωρίζει συγχρόνως με την πρωτοτυπία της, καθώς επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόϊζιντλερζε, η οποία αποτελεί μέρος του σκηνικού πολλών παραστάσεων, ενώ ο αμφιθεατρικός χώρος των θεατών προσφέρει 6.200 θέσεις που γεμίζουν κάθε βράδυ των παραστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Powered by TUODY Software