Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ανακαλύφθηκαν σκίτσα του κάτω από διάσημο αριστούργημά του!

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ανακαλύφθηκαν σκίτσα του κάτω από διάσημο αριστούργημά του!

Μια ανακάλυψη που προκάλεσε αίσθηση, προέκυψε στη διάρκεια επιστημονικής έρευνας από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση για τον μεγάλο ζωγράφο της Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, με βασικό έκθεμα την «Παναγία των Βράχων».

Πάνω από το διάσημο αριστούργημα εντοπίστηκαν σκίτσα του Θείου Βρέφους μ’ έναν άγγελο.

«Τα αρχικά σχέδια είχαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ολοκληρωμένο έργο και παραμένει μυστήριο για ποιο λόγο εγκατέλειψε ο Ντα Βίντσι την πρώτη του σύνθεση», ανέφερε εκπρόσωπος της National Gallery of London.


Η Παναγία των Βράχων και το σκίτσο που ανακαλύφθηκε από κάτω


Ειδικοί μελέτησαν επί μήνες με εξειδικευμένες τεχνικές απεικόνισης -φασματοσκοπία φθορισμού ακτίνων Χ και υπέρυθρη και υπερφασματοπική απεικόνιση- το αρχικό σχέδιο που δημιουργήθηκε από υλικό που περιέχει ψευδάργυρο για να ανακαλύψουν τις διαφορές στο αριστούργημα.

«Και οι δύο μορφές βρίσκονται σε ψηλότερη θέση με τον άγγελο να έχει στραμμένο το πρόσωπο στο Θείο Βρέφος», είπαν.

Για τις ανάγκες της έκθεσης για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι ένας χώρος στο ισόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου θα μετατραπεί ώστε να θυμίζει ναό και να μπορούν οι επισκέπτες να φανταστούν πώς θα έδειχνε η «Παναγία των Βράχων» στην αρχική της θέση, στην Αγία Τράπεζα ενός ναού αφιερωμένο στην άμωμη σύλληψη της Θεοτόκου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software