"Abacus. Ένα παιχνίδι απληστίας"

"Abacus. Ένα παιχνίδι απληστίας"
Τα swaps, η Goldman Sachs, οι επιτροπές κεφαλαιαγορών, τα δομημένα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές φούσκες μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο λίγο πριν από την κρίση, αλλά το πανηγύρι της ματαιοδοξίας ξεκίνησε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα πρώτα με τη θεαματική άνοδο και εν συνεχεία με την εξωφρενική πτώση του χρηματιστηρίου, σε μιαν εποχή όπου τράφηκαν οι πλέον παράλογες ελπίδες και αξιώσεις.

Ο κόσμος αυτός, μαζί με την ασυγκράτητη διόγκωση του κρατικού χρέους και την πρόσφατη ελληνική χρεοκοπία, ζωντανεύει με ανατριχιαστικά χρώματα στο μυθιστόρημα της Ναταλίας Δαδίδου «Abacus. Ένα παιχνίδι απληστίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (σελ. 335).

Το βιβλίο κινείται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου και έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή οικονομολόγο, η οποία θα αναλάβει να αναμετρηθεί με τους αιμοδιψείς καρχαρίες των χρηματοοικονομικών κυκλωμάτων, παίρνοντας μέρος σε μια θανάσιμη σύγκρουση.

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας (το «Abacus» αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα και είναι η πρώτη πεζογραφική της εμφάνιση) ξέρει εξ επαφής το χρηματιστηριακό σύμπαν: έχει σπουδάσει οικονομικά στο Λονδίνο και εργάστηκε για ένα διάστημα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, συσσωρεύοντας όση εμπειρία τής ήταν αναγκαία για να γράψει ένα θρίλερ στο οποίο λαμβάνουν μέρος επίλεκτα στελέχη διεθνών τραπεζών, άνθρωποι του ελληνικού εφοπλισμού, χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως και ερευνητές των εποπτικών οικονομικών αρχών Ελλάδας και Βρετανίας.

Η Δαδίδου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που έγιναν πρωτοσέλιδα για πολύ καιρό. Ανάμεσά τους, το σκάνδαλο των επενδύσεων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων σε καταστροφικά δομημένα ομόλογα, τα κρυφά παιχνίδια της Goldman Sachs με τις κρατικές οικονομίες και η διάχυση μολυσμένων χρηματιστηριακών προϊόντων από τη μια άκρη της υδρογείου στην άλλη.

Με τέτοιο υλικό ανά χείρας, η συγγραφέας στήνει ένα μυθιστόρημα με ακατάπαυστη δράση και πλήθος εκπλήξεις, που αποκαλύπτει όχι μόνο τα ασύλληπτα αμαρτήματα των golden boys και τη θηριώδη πλεονεξία των τραπεζών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συντρίβονται όσοι προβάλλουν έστω και την ελάχιστη αντίσταση (από ανθρώπινη αδυναμία ή από ένα κάποιο περίσσευμα ηθικής) στο να καταβροχθίσουν εν μία νυκτί περιουσίες, καριέρες και συνειδήσεις.

Τίποτε στην υπόθεση την οποία διερευνά η Μαρκέλλα, ως εντεταλμένο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι αυτό που δείχνει και ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του για όσα θα οδηγήσουν την Ελλάδα από τη μακάρια ευφορία των πρώτων ετών του καινούργιου αιώνα στη σημερινή της κατάρρευση.

Πριν, ωστόσο, από την εξωτερική κατάρρευση θα έχει προλάβει να σαρώσει το σύμπαν ο εσωτερικός εξανδραποδισμός των ηρώων, που θα διαλυθούν ο ένας μετά τον άλλον, καταλήγοντας στην απόλυση, τη φυλακή και την αυτοκτονία, ανίκανοι να σώσουν έστω και την εσχάτη ώρα κάτι από την αξιοπρέπεια ή την ακεραιότητά τους.

Η Δαδίδου έχει κάπως χαλαρή συνθετική δομή, που δεν μπορεί να κρύψει τα κενά και τις επαναλήψεις της, σχεδιάζει, όμως, με προσοχή και εις βάθος τους χαρακτήρες της: άλλοτε ψυχροί εκτελεστές, πανίσχυροι δολοπλόκοι και συστηματικοί εκβιαστές, άλλοτε φοβισμένα ανθρωπάρια και ανυπεράσπιστα θύματα, τα οποία δεν θα περάσουν ποτέ στη θέση του θύτη, και άλλοτε άξιοι επαγγελματίες, που θα αποβάλουν για πάντα την πίστη τους στο μέλλον και τις υποσχέσεις της δουλειάς τους.

Η συγγραφέας κατορθώνει εκ παραλλήλου να οργανώσει την πλοκή της σε πολλαπλά επίπεδα και να μη χάσει τον έλεγχο του πολυπρόσωπου και αεικίνητου θιάσου της.

Ένα βιβλίο που εισάγει στο αστυνομικό μυθιστόρημα την ανθρωποφαγική κουλτούρα του άυλου χρήματος, εμπλουτίζοντας τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με έναν καινούργιο προσανατολισμό.

INFO

Η Ναταλία Δαδίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972 και σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Απασχολήθηκε στον χρηματοοικονομικό κλάδο και έχει αρθρογραφήσει στον οικονομικό Τύπο. Ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως επαγγελματίας της πληροφορικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Το «Abacus. Ένα παιχνίδι απληστίας» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software