Έλληνες χορευτές δίνουν χρώμα στην Αθήνα

Έλληνες χορευτές δίνουν χρώμα στην Αθήνα
Σε μέρες αβέβαιες και άδηλες οι Έλληνες χορογράφοι και χορευτές επιμένουν στην τέχνη τους και καλούν το κοινό σε μικρά ταξίδια απόδρασης από την απειλητική καθημερινότητα και τις αγωνίες και δίνουν ραντεβού σε θέατρα και σε μουσεία και υπόσχονται λίγη ομορφιά και αισιοδοξία μέσα στα βαριά σύννεφα της κρίσης.

Από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 18 Ιουνίου, σε έξι θέατρα της Αθήνας, 63 ομάδες χορού θα παρουσιάσουν τις καινούργιες δουλειές τους, ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας των αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και αποδείξεις ότι οι άνθρωποι του χορού εξακολουθούν να ονειρεύονται, να προσπαθούν και να δημιουργούν ορίζοντες για τους ίδιους και για τον τόπο τους.

Το 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων πραγματοποιείται σε περισσότερους χώρους από πέρυσι, συνεργάζεται με μουσεία και ιδρύματα, αναδεικνύει τους τελειόφοιτους των επαγγελματικών σχολών χορού, υποδέχεται ελληνικές ομάδες χορού που δημιουργούν εκτός Ελλάδας, παρουσιάζει έργα που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Οι «Ανεξάρτητες Παρουσίες» δίνουν και εφέτος το παρών με δημιουργίες νέων, πρωτοεμφανιζόμενων χορογράφων και χορευτών, που δεν έχουν σταθερές ομάδες. 

Οι Έλληνες χορογράφοι οργανώνουν, σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, δυο βραδιές αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ελληνικών ανώτερων σχολών χορού, εκδηλώσεις συμβολικές, για να αναδειχθεί η εκπαίδευση και η σημασία της και να επιβραβευτεί η επιμονή στη σκληρή δουλειά και τη μεθοδική προετοιμασία.

Τρεις ομάδες χορού δημιουργούν έργα αποκλειστικά για παιδιά και τα καλούν σε ένα διήμερο για να τους «αφηγηθούν» πολύχρωμα παραμύθια με την κίνηση, ενώ το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β &Μ Θεοχαράκη ανοίγουν τις πόρτες τους και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των χορογράφων και του σωματείου τους, που παρά την ανασφάλεια για το μέλλον τους και την έλλειψη πόρων, δεν εγκαταλείπουν τα οράματά τους.

Το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων δεν παρεμβαίνει στις επιλογές των χορογράφων, αλλά δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους δοκιμάζουν τις εμπνεύσεις τους στο σύγχρονο χορό να συναντήσουν το κοινό, να του ζητήσουν να εκτιμήσει τη δουλειά τους και να τους δώσει το εισιτήριο για το επόμενο βήμα τους.

Οι χορογράφοι προσφέρουν και παρουσιάζουν τα έργα τους στο φεστιβάλ χωρίς αμοιβή, προσδοκώντας στην ανταμοιβή των θεατών και στη συμμετοχή τους στο σύγχρονο δημιουργικό τοπίο.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Χώροι παραστάσεων:
Θέατρα: Olvio, Ροές, Αργώ, Βασιλάκου, Χώρα, 14η Μέρα
Παράλληλες εκδηλώσεις: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software