«Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» στις Βρυξέλλες

«Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» στις Βρυξέλλες
«Ο Ναυτίλος είναι για μας σαν δώρο Θεού». Με αυτά τα λόγια οι υπεύθυνοι του περίφημου Μουσείου Bozar των Βρυξελλών υποδέχονται την έκθεση που εγκαινιάζεται εκεί την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου.

Από τις βασικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έκθεση «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» («Nautilus: Navigating Greece») περιλαμβάνει 93 αρχαιότητες προερχόμενες από 29 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία ολόκληρης της χώρας και από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, συλλογές καλλιτεχνών και μουσεία.

Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, οπτικές και ηχητικές δράσεις και video art, σε έναν τολμηρό και δημιουργικό διάλογο με πήλινα αγγεία, μαρμάρινα ειδώλια και γλυπτά, τοιχογραφίες, σφραγιδόλιθους, νομίσματα, επιγραφικά μνημεία και δείγματα της αργυροχρυσοχοΐας από το 3.200 πΧ έως τον 2ο αι. μΧ.

Τον χώρο του Μουσείου Bozar στον οποίο προετοιμάζεται η έκθεση, επισκέφτηκε - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου - ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη και συζήτησαν με Έλληνες καλλιτέχνες λεπτομέρειες για τα έργα και το στήσιμό τους.

«Είναι μια εξαιρετική έκθεση στην καρδιά της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και συνέχισε: «Aφηγείται το διαχρονικό ταξίδι του Ελληνισμού στη θάλασσα, η οποία αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό των έργων, αποτελεί έναν από τους συνεκτικούς δεσμούς της ιστορίας μας. Παρακολουθούμε έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα αρχαία σπαράγματα και τους σύγχρονους εικαστικούς μας. Η Ελλάδα του λαμπρού παρελθόντος συνυπάρχει με τις μεγάλες προσδοκίες που πηγάζουν από τους δημιουργούς του παρόντος και του μέλλοντος. Η έκθεση αποτελεί εσωτερική παραγωγή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές της, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους γι’ αυτήν τη μοναδική διοργάνωση».

Εξάλλου, η κ. Μενδώνη, που είναι και πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, δήλωσε: «Τέτοιου είδους εκθέσεις, που παρουσιάζουν τη σύγχρονη δημιουργία σε συνδυασμό με τις ελληνικές αρχαιότητες, είναι και σπάνιες και δύσκολες στην εκτέλεσή τους». Και πρόσθεσε: «Ο Ναυτίλος είναι η Ελλάδα. Το μακρύ ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιστορία και η σύγχρονη δημιουργικότητά του εκπέμπει μια αισιοδοξία για την Ελλάδα, που όλοι αξίζουμε».

Η έκθεση αποτελείται από εφτά ενότητες, οι οποίες συνδυάζουν τα αρχαία και τα σύγχρονα έργα: Γένεση (site specific, εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου), Οικολογίες (κυκλαδικά), Θαλάσσιοι δρόμοι (μινωικά-μυκηναϊκά), Οδύσσειες (αρχαίοι αποικισμοί), Ηγεμονία (κλασική Αθήνα), Οικουμένη (ελληνιστικός κόσμος), Πίστη (θεότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και site specific, έργο του Μάριου Σπηλιόπουλου). Περιλαμβάνει δε, σύγχρονες δημιουργίες των Κατερίνας Καλούδη, Γιώργου Γυπαράκη, Σπύρου Στάβερη, Στρατή Βογιατζή, Γιώργη Γερόλυμπου, Αφροδίτης Λίτη, Βλάση Κανιάρη, Λεωνίδα Τούμπανου, Στράτου Καλαφάτη, Σωκράτη Μαυρομμάτη, Όπυς Ζούνη, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Ντέννης Βαχλιώτη, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Νίκου Μάρκου, Νίκου Αλεξίου, Ευτύχη Πατσουράκη, Λίζης Καλλιγά κ.ά. Ακόμη, αρχειακές φωτογραφίες από τη μετανάστευση των Ελλήνων, στις αρχές του 20ου αιώνα, στις ΗΠΑ.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης, εκτός από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, συνεργάστηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η Πρεσβεία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Βρυξέλλες, η Γαλλική, η Βρετανική και η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, η πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα, το ΤΑΠΑ κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software