Οι «Επιπλέουσες Αποβάθρες» του Christo

Οι «Επιπλέουσες Αποβάθρες» του Christo
Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε η πρώτη, τα τελευταία 40 χρόνια εγκατάσταση του Βούλγαρου καλλιτέχνη Christo στην Ιταλία: Οι «Επιπλέουσες Αποβάθρες» μας επιτρέπουν να βαδίσουμε πάνω στα νερά της λίμνης Ίζεο, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων ανατολικά του Μιλάνου.
 
Οι επισκέπτες μπορούν να βαδίσουν από το Σουλτσάνο, στο ανατολικό άκρο της λίμνης έως το νησί Μόντε Ίζολα. Μπορούν επίσης να πάρουν δυο «μονοπάτια» για να φτάσουν στο νησάκι Σαν Πάολο, το οποίο και αυτό κυκλώνεται από τις επιπλέουσες αποβάθρες.
 
Ο διάδρομος, από 200.000 κύβους από πολυαιθυλένιο, καλυμμένους από απαστράπτον κίτρινο ύφασμα, εκτείνεται για τρία χιλιόμετρα πάνω στα νερά της λίμνης. Η λωρίδα του κίτρινου υφάσματος συνεχίζει για άλλο ενάμισι χιλιόμετρο στους δρόμους του Σουλτσάνο αλλά και του χωριού Πεσκέρα Μαράλιο, στην άλλη πλευρά.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Christo και της Γαλλίδας καλλιτέχνιδας Jean-Claude -συντρόφου του στην τέχνη και τη ζωή - το 1970. Προσπάθησαν να την υλοποιήσουν, χωρίς επιτυχία. Τον Νοέμβριο του 2009, η Jean-Claude έφυγε από τη ζωή, αλλά πέντε χρόνια αργότερα ο Christo και η ομάδα του εντόπισαν στη λίμνη Ίζεο το τοπίο που ενέπνεε περισσότερο.
 
«Όπως όλα τα πρότζεκτ μας, “Οι Επιπλέουσες Αποβάθρες” είναι ελεύθερες και προσβάσιμες 24 ώρες, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες» λέει ο Christo. «Δεν υπάρχουν εισιτήρια, εγκαίνια, δεν υπάρχουν κρατήσεις θέσεων και δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες. “Οι Επιπλέουσες Αποβάθρες” είναι προέκταση του δρόμου και ανήκουν σ' όλους» διευκρινίζει.
 
Η εγκατάσταση θα παραμείνει για 16 μέρες και, στη συνέχεια, τα υλικά της θα ανακυκλωθούν.

Βασίλης Τσεκούρας (ΑΜΠΕ)

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software