"Στιγμές του γίγνεσθαι" στη Blender Gallery

"Στιγμές του γίγνεσθαι" στη Blender Gallery
Η έκθεση "Στιγμές του γίγνεσθαι" αποτελεί την πρώτη ομαδική έκθεση που φιλοξενεί η Μπλέντερ Γκάλερι με θέμα τη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του και ως εκ τούτου το ρόλο του υποκειμένου στη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

H θεωρία των Ντελέζ και Γκουαταρί ρίχνει φως στην έννοια του ατομικού και δημιουργικού γίγνεσθαι του εαυτού, όπως αυτό προκύπτει κατά τη διάρκεια αλλά και ύστερα από την παραγωγή του έργου. Πρόκειται δηλαδή για το διαχωρισμό της καλλιτεχνικής εμπειρίας, όπου στην πρώτη στιγμή του γίγνεσθαι, ο καλλιτέχνης απόλυτα  προσηλωμένος στη δημιουργική πράξη απογυμνώνεται από τις διάφορες ταυτότητές του.

Με άλλα λόγια, απορροφημένος πλήρως από την δημιουργική δραστηριότητα, ο καλλιτέχνης βιώνει μία αποκοπή από ό,τι τον ορίζει και τον χαρακτηρίζει ως άτομο, και με την αθωότητα ενός παιδιού αποκτά μία καθάρια μοναδική στιγμή με το έργο του.

Στη δεύτερη στιγμή του γίγνεσθαι ο καλλιτέχνης, έχοντας επανέλθει σε όλα όσα ορίζουν το εγώ του, υπερβαίνει την έντονη κατάσταση της δημιουργικής ροής και ατενίζει το δημιούργημά του, συμπληρώνοντας το με τα ανάλογα της εποχής του νοήματα.

(Τσακίρης Αντώνης / Στιγμές του γίγνεσθαι / "Doubt")

(Πετρίδου Έλμα / Στιγμές του γίγνεσθαι / "I cried for you on the kitchen floor")

Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να αποκαλύψει τον πολυδιάστατο ρόλο του καλλιτέχνη στη δημιουργική διαδικασία. Ως εκ τούτου, αναδεικνύει την μετάβαση από τη στιγμή της ενσωμάτωσης του καλλιτέχνη στο έργο του προς την αμέσως επόμενη στιγμή της όπου ο καλλιτέχνης προσδίδει σημασίες στο έργο του, κατευθυνόμενος από τα προσωπικά ερεθίσματά του και το ευρύτερο κοινωνικό περικείμενο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δημιουργούν ένα μοναδικό μείγμα θεματικών, τεχνικών και μέσων, συγκλίνοντας προς μία ευρύτερη αισθητική που αποπνέει έντονο δυναμισμό και καινοτομία. Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος με ερεθίσματα από την σύγχρονη κουλτούρα και την αναδυόμενη ποπ αρτ, η Έλμα Πετρίδου με τα πρωτότυπα έργα διαδραστικού χαρακτήρα, ο Ταξιάρχης Μερμίρης με την σαρκαστική ματιά απέναντι στους χαρακτήρες των "Παραμυθιών", και ο Τσακίρης Αντώνης με τους εμπνευσμένους και αινιγματικούς "Δραπέτες" του, συνθέτουν την ομάδα των καλλιτεχνών που ισορροπεί μεταξύ των στιγμών του γίγνεσθαι.

Ακροβατώντας στις στιγμές του γίγνεσθαι ο χρόνος μοιάζει να παγώνει, το στίγμα στο χάρτη χάνεται, το ασυνείδητο εισχωρεί στο συνειδητό, το εγώ παύει να υφίσταται και ο καλλιτέχνης απαλλάσσεται από τον εαυτό του και αναδύεται μέσα από το δισδιάστατο έργο του.

(Πάτσιος Κωνσταντίνος / Στιγμές του γίγνεσθαι / "Le Magicien")

(Μερμίρης Ταξιάρχης / Στιγμές του γίγνεσθαι / "Tales")

"Συμμετέχοντας πρώτη φορά κανείς στη 'στιγμή του γίγνεσθαι' την επιβεβαιώνει· έπειτα αναγνωρίζει ότι όλες οι στιγμές του κόσμου είναι στιγμές του γίγνεσθαι".
Χάλσεϊ και Γιάνγκ: 2006

The Blender Gallery

Η Blender Gallery είναι η νέα γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ανοίγει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εκφράζονται χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα μέσα και έχουν ταυτοχρόνως διαφορετικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις  αναφορικά με τα έργα τους, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο και μοναδικό μωσαϊκό τέχνης.Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013
Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου 13 - 10 Νοεμβρίου 2013

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 21:00
Σάββατο - Κυριακή: 12:00 - 18:00

The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software