Το "Red Hulk" διακρίθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2013

Το "Red Hulk" διακρίθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2013
Το "Red Hulk" είναι η μεγάλη νικήτρια ταινία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, αφού κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που το συνοδεύει.

Η μικρού μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου βραβεύτηκε "για την καίρια και διεισδυτική απεικόνιση των ψυχολογικών διαδρομών, μεταπτώσεων και αδιεξόδων του κεντρικού ήρωα, ως ενός ανθρώπου χωρίς ιδιότητες, που οδηγείται σε μια από τις πιο σκοτεινές επιλογές της νεοελληνικής απόγνωσης".

Η ταινία βραβεύθηκε πριν από λίγες μέρες και στο Φεστιβάλ της Δράμας, με τον Χρυσό Διόνυσο.

Στην ταινία, κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Γιώργος (Φρίξος Προέδρου), ο οποίος ψάχνει στη ζωή του κάποιο νόημα. Γεμίζει το κενό ως "Red Hulk", όπως είναι γνωστός στο σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του. Η εμπλοκή του σε ένα επεισόδιο ρατσιστικής βίας θα φέρει μπροστά του νέα αδιέξοδα και επιλογές.

"Red Hulk" - Διάρκεια: 27' 27'' - Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου

Απαντώντας σε προτροπή της περσινής κριτικής επιτροπής για αύξηση των βραβείων ούτως ώστε να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό ταινιών του τμήματος (73 ταινίες από πάνω από 200 συμμετοχές), το Φεστιβάλ δημιούργησε δύο ακόμη Βραβεία Καλύτερης Ταινίας.

Το δεύτερο Βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία "Στο Κατώφλι" της Αναστασίας Κρατίδη, για "τη μινιμαλιστική της δύναμη, την ελλειπτικά ρεαλιστική αποτύπωση της αθέατης ελληνικής επαρχίας και για τη δύναμη της κεντρικής ηρωίδας στην υπόγεια διαδρομή της προς την αυτονομία", και το τρίτο Βραβείο στην ταινία "Νικολέτα" της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, "για την επιτυχημένη σύζευξη της κλασικής γραφής με το συναίσθημα, αφηγούμενη μια σκληρή ιστορία ενηλίκων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού".

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε η ταινία "Dead End" της Τώνιας Μισιαλή, την οποία η κριτική επιτροπή επαίνεσε για "τον ιδιαίτερα επιτυχημένο, ακριβή και διακριτικό τρόπο με τον οποίο ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία ενός ζευγαριού τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζει τους φόβους του τέλους".

"Dead End" - Διάρκεια: 15' 00'' - Σκηνοθεσία: Τόνια Μισιαλή

Οι Ζήσης Κοκκινίδης και Ίωνας Παπασπύρου τιμήθηκαν για το σενάριό τους για την ταινία "Δεν Είμαι Τώρα Εδώ", μια ταινία "που ακολουθεί τις διαδρομές του εγώ στις σύγχρονες μεταμφιέσεις του και αναγάγει σε τέχνη το προσωπικό και το τυχαίο, περιγράφοντας την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σταματήσει το χρόνο".

Τέλος, η κριτική επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να απονείμει τρεις ειδικές μνείες, στις ταινίες "Lea" του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, "Dust" του Θανάση Τσιμπίνη και "Boil" της Ήρας Ντίκα, "για την τόλμη να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους για να αφηγηθούν ολοκληρωμένα τις ιστορίες τους".

Χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους για τα βραβεία ως "ευφορικά εξαντλητική" και αφότου επιχειρηματολόγησε για τουλάχιστον 15 ταινίες από την φετινή παραγωγή, η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι διαπίστωσαν ότι "οι νέοι Έλληνες σκηνοθέτες βρίσκουν την έμπνευση, το κουράγιο και το πάθος ενάντια στις δυσκολίες της εποχής για να κάνουν ταινίες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεξάρτητες παραγωγές: ταινίες που χαρακτηρίζονται από μια εκρηκτική πολυμορφία, τόσο στη θεματολογία όσο και στο ύφος τους".

Υπογράμμισαν, τέλος, ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την έκρηξη των γυναικείων υπογραφών, "κάτι που ελπίζουμε να μεταφερθεί και στο πεδίο των μεγάλου μήκους ταινιών".

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Θάνο Αναστόπουλο, την Αλεξάνδρα Μπουσίου, τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, την Κατερίνα Φιλιώτου και τη Λήδα Γαλανού.Η αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα πέσει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και θα ανακοινωθούν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και του Προγράμματος "Μουσική & Φιλμ" του Φεστιβάλ.

Στην τελετή λήξης του φετινού φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία-αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Καννών, "H Ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1 & 2) - Μπλε, το πιο Ζεστό Χρώμα" [La Vie D΄ Adèle (Chapitres 1 et 2) - Blue is the Warmest Colour] του Αμπντελατίφ Κεσίς, παρουσία της πρωταγωνίστριάς της, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας στην ιστοσελίδα www.aiff.gr.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software