Κλιματικη αλλαγή: Ιλλιγιώδες το κόστος για την Ελλάδα - Λύση και η νηστεία λένε οι πολίτες

Κλιματικη αλλαγή: Ιλλιγιώδες το κόστος για την Ελλάδα - Λύση και η νηστεία λένε οι πολίτες

Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία από την κλιματική αλλαγή είναι δυνατόν να φτάσει τα 701 δισ. ευρώ έως το 2100, ανέφερε χθες ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πανελλαδικής έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την κλιματική αλλαγή.

H Τράπεζα της Ελλάδος ήταν από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που έβαλε στην ατζέντα της το θέμα της κλιματικής αλλαγής, συστήνοντας το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, στόχος της εν λόγω Επιτροπής που μετρά πλέον δέκα χρόνια ζωής ήταν και παραμένει η ανάδειξη των κινδύνων και των ευκαιριών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και η ενσωμάτωσή τους στη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρωτοποριακή έρευνα της ΕΜΕΚΑ με τίτλο: «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» έχει τεκμηριωμένα αναδείξει ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλό.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση μη δράσης για την κλιματική αλλαγή, το συνολικό αυτό κόστος, σωρευτικά μέχρι το 2100, εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ. Αυτό διότι κατά την μελέτη το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις στο ερώτημα "ποια είναι τα παγκόσμια προβλήματα του άμεσου μέλλοντος".

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι 1.356 πολίτες που απάντησαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμφανίζονται θετικοί για:

- ανακύκλωση-κομποστοποίηση (91%)
- ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημοσίων κτηρίων (90%)
- απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%)
- βιοκληματική αρχιτεκτονική (86%)
- νέα φορολογική πολιτική με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%) ενώ πιο χαμηλά, όπως σημειώνει η Καθημερινή, βρίσκονται τα δίοδια στις πόλεις (52%).

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κλήθηκαν και να ονοματίσουν τα μέτρα που ήδη έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τη λίστα να περιλαμβάνει τα εξής:

- Ανακύκλωση 61%
- Επαναχρησιμοποίηση 52%
- Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς 37%
- Νηστεία 28%
- Τρένο αντί αεροπλάνου 22%
- Εθελοντισμός 21%
- Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης 19%
- Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας 18%
- Χορτοφαγία 12%

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software