"Πώς τολμάτε;"- Η ομιλία της Γκρέτα στον ΟΗΕ εμπνέει διαδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο

"Πώς τολμάτε;"- Η ομιλία της Γκρέτα στον ΟΗΕ εμπνέει διαδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο

Δεκάδες χιλιάδες Ολλανδοί, από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλυσαν τους δρόμους της Χάγης, για να δώσουν δυναμικό παρόν στην «απεργία για το κλίμα» που οργανώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μεταξύ των διαδηλωτών, χιλιάδες παιδιά που άφησαν τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να θέσουν με τη σειρά τους στους κυβερνώντες το ερώτημα «Πώς τολμάτε;», αντλώντας έμπνευση από την ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμμετοχή στην πορεία της Χάγης ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους διοργανωτές να υπολογίζουν ότι έδωσαν το παρόν τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Το πλήθος μπλόκαρε την κυκλοφορία και η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή οδηγώντας τους διαδηλωτές σε περιοχή με μεγαλύτερο χώρο.

«Αυτή η απεργία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται, όχι μονάχα σήμερα, αλλά επίσης στο μέλλον και θα δούμε διαφορετικούς ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη» εκτίμησε ο διαδηλωτής Ράιντερ Ρούστεμα.

Παίζοντας ντραμς και κρατώντας φωτογραφίες της Τούνμπεργκ, οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της πόλης με πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Για το καλό της Γκρέτα» ή «Εσείς θα πεθάνετε από τα γηρατειά, εμείς θα πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή».

«Κατανοώ τις ανησυχίες τους, πιστεύω ότι η φωνή τους ακούγεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει κι ενώ στο βάθος ακούγονταν τα συνθήματα των διαδηλωτών.

«Έχουμε παρουσιάσει πολύ φιλόδοξα σχέδια για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Όμως, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο έξυπνο, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Διαβάστε: «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε»Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας αξιώνοντας περιβαλλοντική προστασία, αν και η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις πριν από μία εβδομάδα.

Στο Αμβούργο, 3.200 άνθρωποι διαδήλωσαν παρά τον βροχερό καιρό, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Μόναχο, η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 2000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ στη Νυρεμβέργη οι αρχές εκτιμούν ότι 1.200 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους.Την ίδια ώρα, στην πατρίδα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη Σουηδία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν περισσότερη δράση με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου 60.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Στοκχόλμης σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Μαζική ήταν και η συμμετοχή σε πόλεις όπως η Ουψάλα, το Μάλμε και η Ουμέα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο.Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι «συμφωνεί απόλυτα» με τη 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία διατύπωσε την εκτίμηση, πριν από μια κινητοποίηση για το κλίμα στο Μόντρεαλ, όπου θα συμμετάσχει κι η ίδια, ότι ο Καναδάς «δεν κάνει αρκετά» για το περιβάλλον.

Συμφωνώ απόλυτα. Θα κάνουμε περισσότερα» διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τριντό, αφού συναντήθηκε με τη νεαρή ηγερία της μάχης εναντίον της πολιτικής αδράνειας μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αυτό ακριβώς θα κάνουμε» υποσχέθηκε ο Τζάστιν Τριντό, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ χαρούμενος για τον τόνο» και τον τρόπο «προσέγγισης» που υιοθετεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ «για να πιέσει να κάνουμε περισσότερα, περιλαμβανομένου εμού».

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μόντρεαλ, ο πρωθυπουργός του Καναδά δεσμεύτηκε να φυτέψει δύο δισεκατομμύρια δέντρα σε διάστημα 10 ετών, εφόσον η κυβέρνησή του επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις στον Καναδά, όμως η διαδήλωση στο Μόντρεαλ αναμένεται να είναι η ογκωδέστερη.Σχολεία και πανεπιστήμια ακύρωσαν τα μαθήματά τους επιτρέποντας στους μαθητές και φοιτητές να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της, η Γκρέτα Τούνμπεργκ επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως είπε στον Τριντό ό,τι ακριβώς λέει σε όλους τους ηγέτες:

«Το μήνυμά μου προς όλους τους πολιτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το ίδιο: Απλά ακούστε μας και αναλάβετε δράση».


Powered by TUODY Software