Άγριες Μέλισσες: Γιατί κινδυνεύει μια σειρά ειδών [video]

Άγριες Μέλισσες: Γιατί κινδυνεύει μια σειρά ειδών [video]

Οι Άγριες Μέλλισσες κινδυνεύουν όπως προειδοποιεί η IUCN

Από τις Άγριες Μέλισσες της Ευρώπης απειλείται με εξαφάνιση το ένα τρίτο , κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εντατικοποίησης της γεωργίας που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος όπως έχει προειδοποιήσει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN).

16 άγριες μέλισσες από τα 68 είδη που ατης Ευρώπης κινδυνεύουν, γεγονός που απειλεί την επικονίαση των καλλιεργειών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ειδικοί επιστήμονες IUCN ετοιμάζουν μια παγκόσμια μελέτη για τις αγριομέλισσες, την ώρα που οι «πρώτες εξαδέλφες» τους, οι μέλισσες, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο καθώς ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά λόγω ασθενειών.

«Από τα πέντε σημαντικότερα έντομα που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας τη γύρη τους, τα τρία είδη είναι είδη αγριομελισσών» τονίζει η IUCN στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις κρατών, επιστήμονες και οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Μαζί με τα άλλα έντομα-επικονιαστές, οι άγριες μέλισσες συνεισφέρουν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή γεωργία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από τα ευρωπαϊκά είδη, ο πληθυσμός των μισών συρρικνώνεται και μόνο το 13% εξ αυτών αυξάνεται.

Οι άγριες μέλισσες -ή μπούμπουρες- είναι μεγαλύτερες από τις μέλισσες με τις οποίες συχνά μοιάζουν πολύ καθώς φέρουν κίτρινες και μαύρες ρίγες. Ζουν σε μικρές κυψέλες, μέχρι 200 έντομα κάθε φορά, και δεν φτιάχνουν κηρήθρες. Ορισμένα είδη εκτρέφονται ειδικά για να γονιμοποιούν τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες στα θερμοκήπια.

 

Powered by TUODY Software