Σουπιές με ταχινάτο λαδολέμονο και πολίτικη

Σουπιές με ταχινάτο λαδολέμονο και πολίτικη
Tο ταχινάτο λαδολέμονο χαρίζει στο φαγητό μια διαφορετική γευστική προσέγγιση στις σουπιές.

Μερίδες 4

Για την πολίτικη σαλάτα


½ Μέτριο λάχανο 1/2 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο (τα φύλλα + τα κοτσάνια)
2 Μέτρια καρότ
2 Πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, σε λεπτές λωρίδες
1 Μικρή σκελίδα σκόρδου
½ Μαϊντανός, ψιλοκομμένος ελαιόλαδο και μηλόξιδο κατά βούληση (σε αναλογία 3:1)
2 Αγγουράκια τουρσί
Αλάτι

Για τι σουπιές

1 - 1,2 Κιλά μεγάλες σουπιές  καθαρισμένες.
1 Φύλλο δάφνης
1 Αστεροειδής γλυκάνισος
6 – 7 Κόκκοι μαύρο πιπέρι
Χυμός από 2 - 3 λεμόνια
2 Κουτ. σούπας ταχίνι
30 Γραμμ. χαλβάς
150 ΜL ελαιόλαδο
2 Kουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση.

Σαλάτα:


Τρίβουμε το λάχανο, τα καρότα και τα αγγουράκια τουρσί στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αλατίζουμε. Λιώνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με το ξίδι, το λάδι.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το λάχανο και τρίβουμε τα λαχανικά, να μαραθούν και να νοστιμίσουν.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να νοστιμίσει το μείγμα.

Σουπιές:

Βάζουμε τις σουπιές σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το γλυκάνισο, τα πιπέρια και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε νερό από το βραστήρα να μισοκαλυφθούν, σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να γίνουν τρυφερές.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το βράσιμο. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμόνι, το χαλβά, το ταχίνι και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μόλις κρυώσουν λίγο οι σουπιές, κόβουμε καθεμία σε 3 κομμάτια, έτσι ώστε να έχουμε 3 σχεδόν επίπεδα κομμάτια: το κεντρικό και τα δύο πλαϊνά που έχουν τα πτερύγια. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο από το λαδολέμονο (περίπου 2 κουτ. σούπας) και ανακατεύουμε.

Αν χρησιμοποιούμε τηγάνι-γκριλ, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις σουπιές για περίπου 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αν το κάνουμε στο γκριλ του φούρνου, το προθερμαίνουμε και ψήνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου για 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν ψήνουμε στα κάρβουνα, παραλείπουμε το βράσιμο.

Σερβίρισμα:


Κόβουμε τις σουπιές σε λωρίδες 1 εκ., τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο, προσθέτουμε την κάππαρη και αλατοπίπερο κατά βούληση και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τη λαχανοσαλάτα.

Καλή όρεξη.

Μια συνταγή του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Powered by TUODY Software