Ηλεκτρονική γλώσσα για δοκιμή κρασιού

Ηλεκτρονική γλώσσα για δοκιμή κρασιού
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έχουν αναπτύξει μια ηλεκτρονική γλώσσα που ισχυρίζονται ότι μπορεί να αναγνωρίσει την ηλικία ενός κρασιού, τον τύπο του βαρελιού που χρησιμοποιήθηκε και τη συνολική ποιότητα του κρασιού.

Η «γλώσσα» είναι φτιαγμένη από ηλεκτρόδια χρυσού, πλατίνας και άνθρακα, και μετρά τα ηλεκτρο-χημικά σήματα των σακχάρων, των φαινολικών και άλλων ενώσεων που υπάρχουν στο κρασί, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της.

Πρόσθεσαν ότι θα μπορούσε ακόμη να αναπτυχθεί για να βοηθήσει στην πρόβλεψη βαθμολογίας από τους κριτικούς.

«Θέλαμε να δείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρονικών γλωσσών ως αναλυτικό εργαλείο για την ανάλυση των δειγμάτων κρασιού», είπε ο Dr Xavier Ceto Alseda, ο οποίος "έτρεξε" το έργο με τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. 

«Εστιάσαμε σε δύο διαφορετικά θεωρητικά σενάρια: πρακτικές ωρίμανσης κρασιού (αποτελέσματα βαρελιού και την περίοδο παραμονής) και την πρόβλεψη των παγκόσμιων αποτελεσμάτων από μια ομάδα γευσιγνωσίας», είπε στο Decanter.com.

Ελέγχουν την ηλεκτρονική γλώσσα με τη βοήθεια ενός καταλανικού ιδρύματος κρασιού, INCAVI, το οποίο παρείχε τα δείγματα κρασιού, τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά και την οργανοληπτική ανάλυση.

«Το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την ανάλυση μεγαλύτερων συνόλων δειγμάτων σε περαιτέρω και πιο εκτεταμένα επίπεδα, ή να εξερευνήσει νέα σενάρια για το που αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη», είπε ο Ceto Alseda.

Είπε ότι οι ηλεκτρονικές γλώσσες δεν θα αντικαταστήσουν τους ειδικούς του κρασιού.

Αλλά, είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ελέγξουν και να αναλύουν δείγματα οίνου σε βιομηχανική κλίμακα.

Ορισμένες ηλεκτρονικές γλώσσες μπορεί να φέρεται ότι ήδη προσδιορίζουν ένα κρασί -με την ποικιλία σταφυλιών-, αλλά η τεχνολογία είναι στα αρχικά της στάδια.

Πηγή: krasiagr.com
Powered by TUODY Software