Ποιά κρασιά ταιριάζουν με κινέζικο φαγητό;

Ποιά κρασιά ταιριάζουν με κινέζικο φαγητό;
Το κρασί που πρέπει να πίνουμε σε κάθε δεδομένη περίσταση δεν εξαρτάται μόνο από το τι τρώμε αλλα και από πού προερχόμαστε… Για παράδειγμα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν διαφορετική αντίληψη για το είδος των κρασιών που ταιριάζουν με κινέζικο φαγητό σε σχέση με τους Κινέζους.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα αρωματικά λευκά κρασιά, όπως το Riesling και το Gewürztraminer είναι αυτά που ταιριάζουν άψογα με κινέζικα φαγητά. Όμως αυτό εξαρτάται από το είδος του πιάτου και τα υλικά που περιέχει.

Το Gewürztraminer, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τέλειο με πάπια, αλλά μπορεί εύκολα να εξουδετερώσει την γεύση από ένα λεπτό πιάτο με χτένια. Το Ξηρό Riesling ταιριάζει ωραία με καντονέζικα φαγητά, αλλά δεν πάει και τόσο με καυτερά πιάτα Σετσουάν. Αυτά θα ήθελαν ένα ημίξηρο στυλ κρασιού.

Και ενώ τα σωματώδη, τανικά κόκκινα κρασιά σπανίως θεωρούνται ιδανικά ταίρια για το Κινέζικο στη Δύση, οι Κινέζοι τα προτιμούν συχνά και θεωρούν ότι ενισχύει την αίσθηση του πικάντικου στον ουρανίσκο.

Σας φαίνεται περίπλοκο; Για να σας μπερδέψουμε κι άλλο θα σας πούμε ότι μεγάλη σημασία παίζει και ο τρόπος που μαγειρεύεται το κινέζικο: το ίδιο πιάτο μπορεί να είναι διαφορετικό σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο στη Κίνα και τελείως διαφορετικό σε ένα εξευρωπαϊσμένο κινέζικο delivery. Γι΄ αυτό σας έχουμε κάποιους γενικούς κανόνες τους οποίους μπορείτε να ακολουθήσετε:

Με dim sum: αφρώδης οίνος, κατά προτίμηση blanc de Blancs Σαμπάνια ή ένα δροσερό FINO Sherry.

Kρασιά που ταιριάζουν με γλυκόξινες σάλτσες: αρωματικά λευκά blend, όπως αυτά του Μάλμπορο της Νέας Ζηλανδίας ή της Δράμας αλλά και Torrontes επίσης ταιριάζει καλά με μια ευρεία γκάμα πιάτων.

Κρασί που ταιριάζει με καυτερά Σετσουάν: ένα σωματώδες ημίξηρο ροζέ ή ένα ημίξηρο Riesling.

Κρασί που ταιριάζει με πάπια και τηγανίτες: Eνα καλό φρουτώδες Pinot Noir ή ένα «cru» Beaujolais.

Κόκκινα κρασιά που ταιριάζουν καλύτερα με κινέζικο φαγητό: Φρέσκα νεαρά Merlot και GSM (Grenache-Syrah-Mourvèdre) είναι τα κρασιά που θα ήταν πιο ιδανικά σε σχέση με ένα Cabernet Sauvignon.

Πηγή: krasiagr.com
Powered by TUODY Software