Μπακαλιάρος α λα σπετσιώτα: Υποδεχόμαστε την 25η Μαρτίου με την πιο λαχταριστή συνταγή!

Μπακαλιάρος α λα σπετσιώτα: Υποδεχόμαστε την 25η Μαρτίου με την πιο λαχταριστή συνταγή!

Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών και μας συνοδεύει πάντοτε τη γιορτινή μέρα της 25ης Μαρτίου. 

Ωστόσο, θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.

Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζουμε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγουμε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος. Τα ξαλμυρισμένα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα στη συσκευασία τους χωρίς παχιά στρώση πάγου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.

Το ξαρμύρισμα

• Ξεπλένουμε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
• Τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
• Τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
• Αλλάζουμετο νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
• Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίζουμε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
• Δοκιμάζουμε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλουμεε γάλα και αφήνουμε το ψάρι 2-3 ώρες.

Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου

Για να καθαρίσουμε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσουμε, τον βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό .

Μια διαφορετική συνταγή

Και μπορεί συνήθως να απολαμβάνουμε το γευστικό αυτό ψάρι, στην πιο κλασική και παραδοσιακή εκδοχή του, με σκορδαλιά, ωστόσο εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μία διαφορετική συνταγή, που θα κάνει το τραπέζι μας να ξεχωρίσει!

Ο μπακαλιάρος α λα σπετσιώτα είναι ένα διαφορετικό αλλά εξίσου γευστικό πιάτο, ενώ ταυτόχρονα υγιεινό, που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν καλεσμένο μας ασυγκίνητο.

Τα υλικά:

- Μπακαλιάρος (1200-1500 γρ.)
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- ¾ φλιτζανιού λάδι
- Χυμός ενός λεμονιού
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ντοματοχυμός
- 1 ντομάτα σε φέτες
- Μαϊντανός
- Τριμμένη φρυγανιά
- Ρίγανη
- Δάφνη
- Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Φτιάχνουμε ένα μείγμα με την τριμμένη φρυγανιά, τη μια σκελίδα σκόρδο και τον μαϊντανό, και πανάρουμε με αυτό τις φέτες του μπακαλιάρου, από τη μία του πλευρά.

2.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας, με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λάδι, το κρασί, το λεμόνι και τα μυρωδικά για 10'.


3.Στη συνέχεια, αδειάζουμε τη σάλτσα αυτή σε ένα ταψί, ενώ πάνω της απλώνουμε τις φέτες μπακαλιάρου (τοποθετώντας από την πάνω μεριά την πλευρά με την κρούστα φρυγανιάς).


4.Προσθέτουμε πάνω στις φέτες του μπακαλιάρου, φέτες φρέσκιας ντομάτας, και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.


5.Σκεπάζουμε την επιφάνεια με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου μισή ώρα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software