Η τελική μάχη: Δήμας ή εκλογές το διακύβευμα

Η τελική μάχη: Δήμας ή εκλογές το διακύβευμα
Παράταση πήρε το θρίλερ της προεδρικής εκλογής, καθώς η κυβέρνηση εξασφάλισε οκτώ επιπλέον ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας (στις 12 το μεσημέρι), όπου αναζητούνται 180 "ναι", διαφορετικά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένα σενάριο που προσώρας φαντάζει και το πιθανότερο.

Το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι το εάν υπάρχει η δυνατότητα να πείσει η κυβέρνηση 12 ακόμα βουλευτές, προκειμένου να πετύχει την αναγκαία πλειοψηφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των ημερών αναμένεται μία νέα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με στόχευση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και στους ανεξάρτητους βουλευτές που παραμένουν στο "παρών".

Η 2η ψηφοφορία


Με 168 θετικές ψήφους, 131 "παρών" και μία απουσία ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την προεδρική εκλογή.

Η κυβερνητική πρόταση συγκέντρωσε 8 επιπλέον βουλευτές σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, ανεβάζοντας τον πήχη, αλλά όχι αρκετά για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Συνολικά 13 ανεξάρτητοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει και κατά την πρώτη ψηφοφορία: Λυκούδης, Ψαριανός, Μάρκου, Αηδόνης και Νταβρής.
 
Σε αυτούς προστέθηκαν οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, τέσσερις πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

«Παρών» ψήφισαν όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές το είχαν πράξει και κατά την πρώτη ψηφοφορία: Πολύδωρας, Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Τζάκρη, Μπόλαρης Παραστατίδης,Καπερνάρος, Γιαταγάνα, Μακρή, Μουτσινάς, Βουδούρης και η ανεξάρτητη, πλέον, Νίκη Φούντα.

Όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών, σε σχέση με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων τους.

Έτσι, οι 127 βουλευτές της ΝΔ και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν, ενώ οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 12 του ΚΚΕ και οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν "παρών".

Από τους 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ, στην ψηφοφορία παρέστησαν οι 11, ψηφίζοντας «παρών», ενώ η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δεν παρέστη και παρότι με επιστολή της δήλωσε πως αν βρισκόταν στη Βουλή θα ψήφιζε «παρών», η επιστολή δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Κατ' ιδίαν συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου στο Μαξίμου μετά την ψηφοφορία. Εν γένει επικρατεί ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε:
Η πρωτοβουλία για συναίνεση είναι κάτι το ανοιχτό και το συνεχές.Δηλώσεις

Σαμαράς: Παρά τις διαφορές μας και την τρομοκρατία και λάσπη του δίδυμου Τσίπρα- Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει "παρών", θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και κάθε βουλευτής ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του για το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία παρών δεν θα υπάρχει.Τσίπρας: Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια. Με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα.

Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ
: 166 συν δύο χιτλερικές ψήφοι.Καμμένος: "Ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι η ελπίδα έρχεται. Με τη γέννηση του Χριστού και την απελευθέρωση της χώρας από τις πολιτικές που επιβάλλουν αυτήν τη στιγμή οι ξένοι κατακτητές. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα ξανάρθει το χαμόγελο. Οι ΑΝΕΛ είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους. Τα μαξιλάρια θα έχουν την τύχη όλων εκείνων που παραβίασαν την λαϊκή εντολή". Αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Καμμένος είπε πως την έκρινε ο λαός.Κουβέλης: Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η άρνησή τους να συμβάλλουν στη συντήρηση, στη διατήρηση των ασκούμενων πολιτικών. Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα.Κουτσούμπας: Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά "πάρε - δώσε" των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μιχαλολιάκος: Σταθερή και ακλόνητη η Χρυσή Αυγή καταψήφισε την επιλογή της θλιβερής συγκυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου και στην δεύτερη ψηφοφορία, όπως με συνέπεια θα πράξει και στην τρίτη. Θα πολεμήσουμε την πολιτική του Μνημονίου μέχρι της τελικής απελευθερώσεως της Χώρας από τους διεθνείς τοκογλύφους και η επόμενη νικηφόρα μάχη θα είναι η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου 2014, η οποία θα ρίξει στα πολιτικά απόβλητα τον Σαμαρά και τον συνέταιρό του Βενιζέλο.

Μελάς: Ψήφισα τον Δήμα γιατί τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Αν πάμε σε εκλογές, θα πάνε πίσω την οικονομία. Οι βουλευτές δεσμεύονται. Δεν είναι ανεξάρτητοι.

Σκουρλέτης: Το Κοινοβούλιο δεν έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να εφαρμόσει τα μέτρα στο μέιλ του κ. Χαρδούβελη. Έχει ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές και αυτός είναι μονόδρομος. Ο φόβος και η κινδυνολογία δεν θα πιάσει τόπο.

Λοβέρδος: Πρόκειται για ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά όχι επαρκές. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Πιστεύω ότι χρειάζονται δημόσιες διαϕανείς διαδικασίες.

Κικίλιας: Η σταθερότητα της χώρας πάνω από τη μικροπολιτική.

Γεωργιάδης: Η Βουλή έκανε ένα βήμα μπρος. Η τρίτη ψηφοφορία θα είναι αυτή που κάνει τους πάντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι καλό.

Μπούκουρας: Η χώρα πρέπει να περάσει στην επόμενη ημέρα και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Στήριξα τον Στ. Δήμα και είναι τιμή για την Κορινθία, την περιοχή που εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο. Σας φάνηκε να πιέστηκα; Έχω τη συνείδηση μου καθαρή και δεν φοβάμαι. Θα με κρίνει ο κυρίαρχος λαός. Δεν είναι χιτλερική η ψήφος μου γιατί δεν είμαι νεοναζί. Με την ίδια λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.Γιοβανόπουλος: Ο τόπος χρειάζεται φωτισμένες ηγεσίες. Όταν ζητάς συναίνεση, πρέπει να την προσφέρεις κιόλας. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να βρούμε χώρο και θα υπάρξει τόπος στην κοινή λογική. Δεν με έκανε να αλλάξω κάτι. Ήταν κραυγή η στάση μου στην πρώτη ψηφοφορία, για την ανάγκη συνεννόησης.

Τατσόπουλος: Θα επιμείνω στο "παρών" και στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οικονόμου: Η στροφή του κ. Σαμαρά προς την συναίνεση σήμερα απέδωσε καρπούς. Η προεδρική εκλογή ξεκινάει τώρα. Υπάρχει κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όλα είναι θέμα πολιτικής. Και πρέπει να είναι θέμα πολιτικής.Λαφαζάνης: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Όποιες μεθοδεύσεις και να υπάρξουν, η Βουλή αυτή δεν εκλέγει Πρόεδρο. Αυτό το κατέδειξαν και οι δύο ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι τώρα. Και η τρίτη ψηφοφορία θα είναι επίσης αποτυχημένη σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας- και αυτό είναι βέβαιο.

Αηδόνης: Πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Κουράκος: Είναι ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό, σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος ως τους 180 βουλευτές.

Ραχήλ Μακρή
: Ας περιμένουμε την τρίτη ψηφοφορία. Δεν θα βρουν τους 180 βουλευτές και θα πάμε σε εκλογές. Σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση εκλογών απάντησε: Θα πάω σπίτι μου απ` ό,τι βλέπω.

Πολύδωρας: Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στην τρίτη ψηφοφορία.
Powered by TUODY Software