Πανούσης: Εν αγνοία του υπουργού η εντολή

Πανούσης: Εν αγνοία του υπουργού η εντολή
Για "ζούγκλα παραπληροφόρησης", έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε έκτακτες δηλώσεις του σχετικά με έγγραφο που εμφανίστηκε μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ, που έκανε λόγο για νέα πολιτική μη σύλληψης των παράνομων μεταναστών και απελευθέρωσης όσων βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, που πυροδότησε καταγγελίες από τον Αντώνη Σαμαρά περί "ανοίγματος των συνόρων σε κάθε παράνομο μετανάστη".

"Έμεινα με το στόμα ανοιχτό" δήλωσε ο υπουργός περιγράφοντας την αντίδρασή του όταν είδε το ρεπορτάζ του δελτίου, τονίζοντας ότι το έγγραφο αυτό που κάνει λόγο για "νέα πολιτική" του υπουργείου, δεν πέρασε από την ιεραρχία προκειμένου να λάβει εγκρίσεις, ούτε από τον ίδιο, αλλά είχε μόνο την υπογραφή ενός ταξιάρχου.

"Νέα πολιτική του υπουργείου χωρίς να το ξέρει ο υπουργός;" ανέφερε, τονίζοντας ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν παίρνονται από έναν ταξίαρχο.

Ο κ. Πανούσης εμφανίστηκε αγανακτισμένος άφησε αιχμές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλα και για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά των ΜΜΕ.

Άφησε αιχμές για "αυτόματες" όπως είπε, αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού και σωματείου συνοριοφυλάκων, ωσάν να επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση, χωρίς να επικοινωνήσουν μαζί του για να επιβεβαιώσουν αν ίσχυε ή όχι.

"Πώς βγήκαν έτσι αυτές οι ανακοινώσεις; Από μία είδηση της τηλεόρασης που δεν είχε καν διασταυρωθεί; Είδα και 'εντολές Πανούση' και ότι 'ανοίγουν τα σύνορα', 'ανοίγουν τα κρατητήρια' και λοιπά" ανέφερε.

Ο υπουργός ανέφερε πως ζήτησε παραιτήσεις αξιωματικών, για την υπόθεση ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Απόσπασμα της συνέντευξης ΤύπουΤα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου:

1. Η διαταγή βγήκε κατά παρέκκλιση της διοικητικής διαδικασίας, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

2. Ως προς το περιεχόμενο, νομικά στηρίζεται σε διάφορες διατάξεις και νόμους, ο ίδιος όμως διαφωνεί πολιτικά ως προς τις νομικές ερμηνείες που δίνει ο αστυνομικός που την υπογράφει.

3. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα τα ΜΜΕ, δεν είναι σωστός.

"Δεν θα μπω σε θεωρία συνωμοσίας" δήλωσε, "αλλά θα καλέσω και τους συνοριοφύλακες που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη διαταγή, για να δούμε ποια ήταν η άλλη διαδρομή αυτού του εγγράφου".

Σε ό,τι αφορά στις νεότερες εξελίξεις,
ο κ. Πανούσης είπε ότι η διαταγή αυτή ανακλήθηκε από τον ίδιο το πρωί και παράλληλα διέταξε πειθαρχική-διοικητική έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε παραιτήσεις των υπευθύνων.

Ωστόσο, από κύκλους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά παραίτηση μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, αλλά παραδέχθηκαν υπέρβαση της ιεραρχίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Σημείωσε επίσης ότι ο αρμόδιος αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή "αυτοαποκεφαλίστηκε".

Σε ερώτηση αν η διαταγή εκδόθηκε σε συνεννόηση με συμβούλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει ο ίδιος και θα ερευνηθεί. "Φυσικά θα ερωτηθεί και ο αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή και τότε θα δούμε" ανέφερε.

Διαβάστε: Η ΝΔ κατηγορεί τον Πανούση για ψέματα

Ολόκληρη η συνέντευξη Πανούση"Προβλήματα νομιμότητας και αποτελεσματικότητας"

Διευκρίνισε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μετανάστες και πρόσφυγες ήταν εξαιρετικά προβληματική και με αφορμή αυτή η χώρα μας είχε καταδικαστεί σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

"Δεν λέω πως ο ένας υπουργός είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο, υπάρχει όμως σήμερα, άλλη προσέγγιση και άλλη πολιτική", τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνηση στο ζήτημα είχε τόσο προβλήματα νομιμότητας, όσο και αποτελεσματικότητας.

Τί προηγήθηκε

Η επίμαχη διαταγή με θέμα "Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών", εστάλη την Τρίτη προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα.

Η διαταγή αναφέρει ότι "θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης. Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει "ανεξάρτητα" από τον πόσο χρόνο κρατούνται"
.

Σε δεύτερη διαταγή αναφέρεται πως "είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ για τους ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας".

Ο κ. Πανούσης - "για να μη λέμε ψέματα", όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των  μεταναστών.

Το έγγραφο που παρουσίασε ο ΣΚΑΪΟ κ. Πανούσης έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα ενημερωτικά σημειώματα, με χθεσινή και σημερινή ημερομηνία, του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που αφορούν σε ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ για θέματα διαχείρισης μεταναστών.

Στο ενημερωτικό σημείωμα της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, αναφέρεται ότι μετά από συνάντηση αρμόδιων αξιωματικών με εκπροσώπους του υπουργείου Μετανάστευσης -και συγκεκριμένα την κ. Σπαθανά και την κ. Σπυροπούλου- είχε εκδοθεί διαταγή για την υλοποίηση των εξαγγελιών που έγιναν την προηγούμενη ημέρα από τον κ. Πανούση και την κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τη διαχείριση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Κέντρα Κράτησης.

Την Τρίτη και μετά από επικοινωνία και πάλι με την κ. Σπαθανά απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή που προκάλεσε τον θόρυβο. Για τη διαταγή αυτή, δεν ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας και της ΕΛ.ΑΣ.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Panousis111.JPG
 
Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το έγγραφο για τους μετανάστες εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και έχει ανακληθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.

Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας, για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας θα αποφασίσουν οι κ.κ. Ι.Πανούσης και Τ. Χριστοδουλοπούλου. "Τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας την καθορίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί", ανέφερε.
 
Δηλώσεις Βούτση

"Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται", δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών Και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκος Βούτσης.

"Καμιά σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα", τόνισε.

Αντίδραση ΚΚΕ

"Η αναγκαία διερεύνηση του ζητήματος, για το πώς εκδόθηκε το επίσημο έγγραφο αστυνομικής εντολής σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης μεταναστών, δεν μπορεί να κρύψει τη διγλωσσία που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική και πρακτική για το μεταναστευτικό ζήτημα, που απορρέει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τη μία συμμορφώνεται με τις αντιδραστικές δεσμεύσεις της ΕΕ και από την άλλη επιδιώκει να δείξει ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο" αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του για το ζήτημα που προέκυψε με το έγγραφο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

"Τα απαράδεκτα κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν και στη θέση τους να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς, δημόσιοι και ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας" αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.
Powered by TUODY Software