"Ναι" στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄

"Ναι" στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄
Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την πλήρη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ, τα πέντε άρθρα και οι δύο τροπολογίες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Τύπου Γ΄.

Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ:
Υπερψήφισαν τόσο τα άρθρα όσο και τις τροπολογίες.

ΝΔ και Ποτάμι:
Καταψήφισαν όλα τα άρθρα και τις δύο τροπολογίες.

Χρυσή Αυγή:
Υπερψήφισε το άρθρο 1, παρών δήλωσε στα άρθρα 3,6, και 9 καθώς και στην τροπολογία 43 ενώ καταψήφισε την τροπολογία 46.

ΚΚΕ: Υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 3 καθώς και την τροπολογία με τον αριθμό 46. Παρών δήλωσε για τα άρθρα 6 και 9 και στην τροπολογία με αριθμό 43.

ΠΑΣΟΚ: Δήλωσε όχι σε όλα πλην της τροπολογίας με αριθμό 46, στην οποία δήλωσε παρών.

Τι προβλέπουν άρθρα και τροπολογίες και πως ψηφίστηκαν:

Το άρθρο 1 καταργεί τις φυλακές κράτησης Τύπου Γ΄. Υπέρ τάχθηκαν συνολικά 174 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 75.

Το άρθρο 3 δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη. Ναι ψήφισαν 166 βουλευτές, όχι 75 ενώ 8 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Το άρθρο 6 δίνει την δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατοίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Ναι ψήφισαν 152, όχι 75 ενώ 22 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Το άρθρο 9 αφορά ευεργετικά μέτρα για ανήλικους. Ναι ψήφισαν 152, όχι 75, παρών 22 βουλευτές.

Το άρθρο 12 προβλέπει έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών κράτησης. Ναι ψήφισαν 152, όχι 89 ενώ παρών δήλωσαν 8 βουλευτές.

Η τροπολογία με αριθμό 43, προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία.
Ναι ψήφισαν 152, όχι 75 ενώ 22 δήλωσαν παρών.

Η τροπολογία με αριθμό 46
, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου» , πλην της περίπτωσης που γίνεται χρήση κουκούλας σε εγκλήματα ληστείας. Ναι ψήφισαν 166, όχι 74 ενώ 9 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης

 

Οι παρεμβάσεις των κομμάτων

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, οι κουκουλοφόροι θα αποθρασυνθούν». Έκανε ακόμη λόγο για «μια νέα κόκκινη αστυνομία που υπάρχει πλέον και η οποία ικανοποιεί την νέα ηγεσία», εντολές της οποίας είναι, όπως είπε, οι αστυνομικοί να παρακολουθούν.

«Κάποιοι απαιτούν ασυδοσία και φαίνεται πως έχουν ιδεολογική συγγένεια μαζί σας. Ο χώρος των κουκουλοφόρων λειτουργεί ως προπαρασκευαστικός χώρος για τρομοκρατία», είπε.
 
Η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, αναχρονιστική και υποτιμητική την άποψη που εκφράστηκε ότι οι κοινωνικές ομάδες των αδικημένων και στερημένων είναι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσαν 28 βουλευτές του κόμματός του για την κατάργηση του λεγομένου κουκουλονόμου, σημειώνοντας ότι αν είναι να ποινικοποιούμε γενικώς τότε «να ποινικοποιήσουμε την σκάλα και τα γάντια που χρησιμοποιούν οι ληστές και να τους βάζουμε ισόβια».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό και της απέδωσε μεγάλη ανοχή - που προκαλεί ερωτηματικά - απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επεσήμανε ότι το κόμμα του πολλές φορές προώθησε, ψήφισε και στήριξε μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να το ταυτίζει με την ακροδεξιά.

«Δεν μπορείτε να μας κατατάσσετε στην τάξη των Ιαβέρηδων. Με τον Αγιάννη είμαστε, με τους «φτωχοδιαβόλους» είμαστε, απλώς δεν είμαστε με τους μεγαλοεγκληματίες, τους ποινικούς, τους εμπόρους ναρκωτικών και τους τρομοκράτες. Γι' αυτό, λοιπόν και ψηφίζουμε τα μέτρα και σας ζητάμε τους διαχωρισμούς. Δεν μπορείτε να μας ταυτίζετε με την ακροδεξιά, επειδή σας κάνουμε κριτική», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.
 
Powered by TUODY Software