Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έτοιμη για την τούμπα

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έτοιμη για την τούμπα
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα, τη στροφή, και χρειάζεται το δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους, ώστε να δεσμεύσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της εθνικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση, στην οποία «αφιέρωσε» ολόκληρη την ομιλία του, χωρίς να αναφερθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 15-17 Μαΐου, ημερομηνία στην οποία, όπως είχε πει, θα αποχωρούσε από την ηγεσία.

Αμφισβήτησε κατά πόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, υποστηρίζοντας ότι επί τρεις μήνες το μόνο που κάνουν είναι να ετοιμάζουν τους κομματικούς συσχετισμούς για να ελέγξουν τους συσχετισμούς στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Και απηύθυνε βαριά κατηγορία προς την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι με όλα αυτά θυσιάζει τη χώρα και την οικονομία.

Προέβλεψε ότι και στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθεί, είτε διότι γρήγορα η κυβέρνηση θα προσχωρήσει στην πολιτική του είτε διότι «θα έχει οδηγηθεί η χώρα στο αδιέξοδο, την ταπείνωση και την καταστροφή», αλλά ευχήθηκε να μη συμβεί σε καμία περίπτωση το δεύτερο.

Έθεσε τον βασικό στόχο της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, που είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση
ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει τις επιλογές που θέλει ο ελληνικός λαός, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «η χώρα θα επανέλθει στην κοίτη της εθνικής στρατηγικής».

Ειδική αναφορά έκανε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι «η κοινή γνώμη φαίνεται δημοσκοπικά να ζητάει στροφή της κυβέρνησης προς την αλήθεια και την υπευθυνότητα» και δεν θέλει ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές.

Επέκρινε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση για όσα λένε για παραπλάνηση από τον κ. Ντάϊσελμπλουμ και το Eurogroup.

Λένε, είπε, ότι έκαναν θεμελιώδη λάθη διαπραγμάτευσης, ότι δεν κατανόησαν του ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τον τρόπο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Παρόλα αυτά, προσέθεσε, «με καταπληκτική άνεση επί χρόνια μας έλεγαν τι πρέπει να κάνουμε».

Ανέφερε επίσης ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει έξοδο από το Μνημόνιο στις 28 Φεβρουαρίου, «κινδυνεύουμε τώρα να μείνουμε επί μακρόν στο μνημόνιο τρία» εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και να μην είναι μακριά από αυτά που είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Και μετά, προσέθεσε, θα κάνουμε τις συγκρίσεις, «συμφωνίες με συμφωνίες, διαπραγματεύσεις με διαπραγματεύσεις, όχι στις συνθήκες του 2015, αλλά στις συνθήκες του 2010, του 2011, του 2012 με τη χώρα στο γκρεμό».

Οι παρούσες συνθήκες, τόνισε, επιβάλουν στο ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε ετοιμότητα, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν πρόκειται για εκλογική ή δημοψηφισματική ετοιμότητα, αλλά για «ετοιμότητα ευθύνης».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software